Haka
Aangepast

Deze studenten starten hun collegejaar met een haka en een waka

Terwijl veel studentenverenigingen het collegejaar beginnen met een feest of een ontgroening, pakt de Koninklijke Studenten Roeivereniging Njord het heel anders aan. Daar vieren ze de start van het jaar met de tradities van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.

Ze hebben zelfs een eigen haka, een soort krijgsdans en kregen een traditionele kano (een waka) van de Maori. Daar varen ze mee door de grachten in hun stad Leiden.

NOS op 3 volgt Justus en Eliza, twee leden van de de studentenvereniging, bij de eerste training van het nieuwe jaar.

Bekijk hier de korte documentaire:

De kano's werden gemaakt voor een tentoonstelling over de Maori in het museum Volkenkunde in Leiden, 6 jaar geleden. De Maori maakten hiervoor speciaal twee waka's. Voor de Maori is dat geen gewone boot, maar een levende entiteit, een stamgenoot zelfs.

Een vriend zet je ook niet in een museum om te verstoffen, dus een voorwaarde was dat er in gevaren zou worden. De studentenvereniging wilde wel, maar daar hadden de Maori in het begin hun twijfels bij. Een kleine groep Maori kwam naar Nederland om de studenten te keuren. En dat beviel blijkbaar, want na een uitgebreide training mochten de studenten plaatsnemen in hun waka.

De waka op de Leidse grachten

Haka

Het doel van de vereniging is om de Maori-cultuur uit te dragen in Nederland en in de rest van Europa. En daar hoort ook een haka bij. Een soort krijgsdans die je misschien kent van de All Blacks, het rugbyteam van Nieuw-Zeeland. Zij voeren die altijd op voordat een wedstrijd begint. De Maori schreven zelfs een speciale haka-tekst voor de studenten.

Deel artikel: