Venetianen protesteren tegen toerisme
Aangepast

'Vaak kan je niet eens normaal de boot pakken'

"Wat er als eerste moet gebeuren: mensen moeten hier weer komen wonen." Dat zegt Marco Caberlotto (25), woordvoerder van de actiegroep Generazione '90.

Hij heeft het geluk dat hij in het historische centrum, het hoofdeiland, van Venetië kan wonen. "Mijn ouders hebben een appartement vlakbij de Rialtobrug."

Niet iedereen ziet dat meer als een kwestie van geluk. Het centrum van de Italiaanse stad stroomt over met toeristen. "Ik voel hier ook zeker de druk. Je kan vaak niet eens normaal boodschappen doen of met het openbaar vervoer reizen, de boot, omdat er zoveel toeristen rondlopen."

Protestmars Generazione '90 in Venetië

Generazione '90 is slechts een van de vele actiegroepen die protesteren tegen het toerisme. Drie weken geleden organiseerden ze een mars: ze riepen iedereen op om samen met hen boodschappen te doen, met winkelwagentjes en boodschappenkarren. Dat was een succes, zegt Marco. "Er waren bijna 1000 mensen."

"Wij zijn misschien wel de laatste generatie die in Venetië, als echte stad, gewoond heeft", staat op hun Facebookpagina. "Een stad die niet alleen om toeristen geeft, maar ook om z'n inwoners."

Marco Caberlotto

Per jaar gaan 1000 inwoners weg.

Marco Caberlotto

​Steeds meer mensen vertrekken uit de oude binnenstad, zegt Marco. Net na de oorlog had het historische centrum van Venetië 150.000 inwoners. Vorig jaar waren dat er 55.000 en dit jaar zijn het er 54.000. "Per jaar gaan 1000 mensen weg."

Want het is niet alleen druk, ook de huizenprijzen stijgen. "Het is lucratiever om aan toeristen te verhuren dan aan bewoners", zegt Marco. "Er komen steeds meer hotels en steeds meer illegale verhuur via bijvoorbeeld Airbnb."

Ze maken een selfie op het San Marcoplein en reizen dan weer door.

Marco Caberlotto

En het aantal toeristen dat naar Venetië trekt, wordt steeds groter: "Dit jaar zijn dat er 30 miljoen. De helft van hen verblijft in de stad, de andere helft is er maar een paar uur. Ze maken een selfie op het San Marcoplein en reizen dan weer door."

De stad staat dus onder druk. En ook het milieu loopt schade op, ook door de enorme cruiseschepen die de kleine haven aandoen. Zondag gingen zo'n 2000 Venetianen in kleine bootjes en gondels het water op om de cruiseschepen '​weg te​ jagen'.

Protest tegen cruiseschepen in Venetië

De branche-associatie van cruiserederijen CLIA vindt de commotie overdreven, maar werkt eraan om de schade te beperken. "Ondanks dat er geen regels voor zijn, mogen de allergrootste schepen de haven van Venetië niet in. En daarbij is het geen keuze om door het Giudecca-kanaal te varen, het is gewoon de enige optie", zeggen ze in een verklaring.

De cruiseschepen, en de toeristen, leveren ook meer op dan dat ze schade berokkenen, aldus de CLIA.

Werelderfgoedlijst

Door die problemen dreigt de VN de stad van de Werelderfgoedlijst van UNESCO te gooien. De stad heeft tot februari om iets aan het massatoerisme te doen. "We zijn niet tegen toerisme, want dat is ook goed voor de stad", zegt Marco. "We zijn tegen het totale gebrek aan management van dat toerisme."

Cruiseschip in Venetië

Na hun protestmars drie weken geleden beloofde de burgemeester gesprekken te houden om te kijken wat er gedaan kan worden. "Maar daar hebben we verder niets meer over gehoord."

"Het belangrijkste is dat mensen hier weer kunnen wonen. Want die hebben er belang bij om iets aan de leefbaarheid te doen."

Deel artikel: