NOS Op3 Binnenland Aangepast

Met deze app check je hoe gevaarlijk je pilletje is

ANP / Ben Prins

Even op je smartphone checken hoe gevaarlijk je xtc-pil is. Dat kan vanaf nu met de Red Alert-app, die het Trimbos-instituut vandaag lanceert. Op de app staat een lijst met pillen die veel risico met zich meedragen. Als er een nieuwe gevaarlijke pil op de markt verschijnt, krijg je een pushbericht. 

Ook wordt er informatie gegeven over het testen van drugs en wordt gewaarschuwd voor de relatief nieuwe drug 4-FA. 

Op de risicolijst staat een beschrijving en een foto van de gevaarlijke pillen. "Het afgelopen jaar hebben veel mensen hun pil laten testen op verschillende locaties in het land", vertelt Ferry Goossens, medewerker bij het Trimbos-instituut. "Wij hebben die data verzameld. Sommige pillen die mensen brachten, zijn zo gevaarlijk dat we gebruikers ervoor willen waarschuwen."

ADE-pil

Een voorbeeld daarvan is de ADE-pil die vorig jaar in omloop was. "Die pil was gevaarlijk, omdat de dosering heel gespreid was. Sommige pillen bevatten amper de werkzame stof MDMA, waardoor gebruikers makkelijker een tweede pilletje namen. Gevaarlijk, want zo'n tweede pilletje was vaak juist heel sterk."

"Ook staan er pillen op de Red Alert-lijst met een heel andere inhoud dan wordt beloofd. Vaak bevat zo'n pil een hoge dosering PMMA. "Dat is een stof die lijkt op MDMA, maar de kans op een overdosis is bij PMMA veel groter." 

Screenshots uit de app

De app is niet uniek: er zijn al meerdere websites waarop je je pil kan checken. Toch zijn die minder betrouwbaar dan de Red Alert-app, zegt Goossens. "Onze app baseert zich op laboratoriumonderzoek en we hebben data vanuit het hele land. Wetenschappelijke onderbouwde informatie dus, terwijl de informatie op die andere websites vaak twijfelachtig is." 

Screenshots uit de app Trimbos/NOS

Hoef je vanaf nu dan nooit meer naar een testcentrum met je pil? Integendeel, zegt Goossens. "Ons advies is eigenlijk: gebruik helemaal geen drugs. Als je dan toch gebruikt, moet je je pillen altijd laten testen. Maar we zijn ook niet naïef: wij weten ook wel dat drugsgebruikers niet altijd checken wat ze slikken. Met deze app kunnen ze in ieder geval vergelijken of de pil niet extreem risicovol is."

STER reclame