Deze studenten geven elkaar les
Aangepast

Op deze hogeschool geven studenten zichzelf college

"Oké, we beginnen met de absentielijst." De lessen van de Ucademy beginnen misschien ouderwets, maar daarna is alles anders. Studenten staan zelf voor de groep, omdat ze van alles missen in hun gewone colleges.

"We zagen dat er iets ontbreekt in het onderwijs. Als je iets mist, kan je je schouders ophalen. Of het gewoon gaan doen", zegt Eva-Lisa Janssen. Zelf studeert ze communicatie aan de Avans Hogeschool in Breda.

"Eerst zijn we op zoek gegaan naar onderwerpen. Wat is belangrijk in het leven en waar krijg je te weinig les over? We kwamen uit op macht en controle, zelfvertrouwen, creativiteit en inspiratie. We geven die vakken nu zelf", zegt Eva-Lisa.

De les

Studenten volgen Ucademy naast de eigen opleiding. Tijdens de eerste sessie van het jaar gaat het over 'creativiteit en inspiratie'. Om elkaar te leren kennen moeten de studenten elkaar interviewen: "Als je een dier zou zijn, welk dier ben je dan?"

De ervaring staat centraal. "We doen vooral veel. Soms gaan we naar buiten, soms blijven we binnen", zegt Eva-Lisa. Tijdens de les over creativiteit krijgen de studenten kleerhangers, fietslampjes en andere spullen om een nieuw product te verzinnen. Of moeten ze hun buurman tekenen.

Deze studenten geven elkaar les

Er is veel belangstelling voor het initiatief. Tijdens de proeflessen was er plek voor 60 man. Die waren binnen twee weken vergeven. Ook voor de lessen dit schooljaar is veel belangstelling: "En dat terwijl we er helemaal niet actief achteraan gegaan zijn. De student vindt ons, en dat is precies wat we willen, dat vinden we heel bijzonder. Het speelse, het beetje recalcitrante, dat spreekt mensen aan", zegt Eva-Lisa.

De Avans Hogeschool, waar de bedenkers van Ucademy vandaan komen, is blij met het initiatief: "De inhoud van wat de studenten neerzetten sluit zeer goed aan bij wat we als hogeschool zelf ook al doen", zegt Paul Rüpp, voorzitter van het College van Bestuur van de school. "Het mooie is dat dit echt iets van de studenten zelf is. Ze willen dit ook in eigen hand houden."

De bedenkers van Ucademy kijken inmiddels verder dan hun eigen hogeschool. "We zijn toevallig studenten van Avans, maar in de lessen zitten ook studenten van Fontys of NHTV dus het is echt de bedoeling dat dit een landelijke beweging wordt."

De groep heeft inmiddels subsidie om hun Ucademy verder uit te bouwen. Ook de TU Delft en de Haagse Hogeschool zijn geïnteresseerd.

Deel artikel: