'We zijn met elkaar één, ook al zijn we verschillend'

Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen. Dat is wat er gezongen wordt langs de kant van de weg waar de diversiteitsparade Ieder1 langs trekt.

Volgens acteur en initiatiefnemer Nasrdin Dchar is dát waar het om gaat vanmiddag. "We willen de diverse samenleving vieren en benadrukken dat dat vanzelfsprekend is."

NOS op 3 liep mee in de optocht en vroeg mensen tijdens een Facebook Live waarom zij meedoen.

Kasper.

Deelnemer Kasper ondersteunt het idee dat meerdere culturen juist heel goed samen kunnen gaan. "Ik heb 16 jaar van mijn leven in de Bijlmer gewoond en ik heb daar geleerd dat juist al die verschillende culturen van elkaar kunnen leren en je die kunt gebruiken om sterker en beter te worden."

Ook wandelaar Valentina vindt het belangrijk dat de verbinding er tussen verschillende culturen is. Maar, zo zegt ze, dan is het wel belangrijk om eerst te leren luisteren. "Ik denk dat een gesprek begint met luisteren naar een ander, zelfs zonder dat je het eens hoeft te zijn. Dus niet bezig zijn met wat jouw mening is, maar eerst luisteren naar een ander."

Fatima.

Fatima wil met haar deelname laten zien dat Nederland van iedereen is, ook van haar kinderen. "Als je er elke keer op wordt aangesproken waar je ouders vandaan komen, dat weerhoudt het mensen ervan dit land te zien als dat van hun, zelfs als ze hier geboren en getogen zijn."

"Mijn kinderen zijn hier geboren, maar ik zie toch twijfel in hun ogen. Om een klein beetje die twijfel weg te halen en te laten zien dat Nederland ook van hun is, loop ik mee", zegt Fatima.

Het is mijn taak om een ander geluid te laten horen.

Milad

Ook Milad denkt aan zijn kinderen. "Mijn ouders zijn 25 jaar geleden gevlucht uit Iran. Ze hebben alles opgegeven om mij en mijn zusje een betere toekomst te geven. Als ik nu niks doe, weet ik niet of mijn kinderen een betere toekomst hebben dan ik. Het is mijn taak om daar iets aan te doen door een ander geluid te laten horen."

Ismaël.

"Ik ben hier omdat ik trots ben op Nederland en mijn Marokkaanse afkomst", zegt de half Marokkaanse Ismaël. "We zijn met elkaar één, ook al zijn we verschillende groepen mensen: oud, jong, moslim of niet. "Ik vind dat we elkaar kunnen accepteren, tolereren en daarmee een sterker land kunnen maken."

Want dat accepteren, gebeurt nog lang niet overal, merkt Tom, die vandaag helemaal uit Helmond is gekomen. "Ik merk in de klas bijvoorbeeld dat er veel ongelijkheid is en er wordt gediscrimineerd. Ik vind dat we daar iets aan moeten doen."

Ik hoop dat we ophef kunnen veroorzaken op een goede manier.

Deelnemer Tom

Hij is hier na het zien van de toespraak van Dchar in De Wereld Draait Door. "Die emotioneerde me en dat gebeurt niet vaak. Ik liet het filmpje zien aan mijn moeder en die zei: kom, we gaan naar Amsterdam. Ik hoop dat we een soort ophef kunnen veroorzaken op de goede manier."

Een opvallende deelnemer is deze zwarte Sinterklaas. "Ik kom het land in om de boodschap van vrede en vriendschap te brengen", zegt hij. "Ik voel me geroepen om Nederland weer in te komen en om dit mooie initiatief te steunen."

Deel artikel: