Aangepast

Vandaag zijn de meeste Nederlanders jarig

Ben je vandaag jarig? Je bent niet de enige. Op 25 september blazen bijna 50.000 Nederlanders kaarsjes uit. Daarmee is het de dag waarop de meeste mensen hun verjaardagsfeestje vieren. Op de tweede plek staat 10 april, maar ook 15 april, 3 mei en 5 mei zijn 'populair'.

Volgens het CBS, dat de cijfers op een rijtje zette, zitten er nog wel wat haken en ogen aan de vraag of dit nou écht de meest populaire dagen zijn. Wie naar de absolute cijfers kijkt van de meest populaire geboortedagen, ziet dat 1 juli eigenlijk bovenaan staat. Maar dat is niet helemaal eerlijk, zo zegt het CBS.

Als niet bekend is in welke maand of jaar iemand geboren is, omdat hij of zij bijvoorbeeld uit een ander land hierheen is gekomen, wordt standaard 1 juli ingevuld. Is iemands geboortedag niet bekend, maar de maand wel, dan wordt 'ie genoteerd op de eerste dag van die maand. Maar, zegt het CBS, ook dagen als 5, 10, 15, 20 of 25 zijn populair om dan te kiezen.

Wie in Nederland geboren is, heeft natuurlijk niks te kiezen. Die cijfers zijn dan ook het meest betrouwbaar. En daaruit blijkt: eind september is het populairst. Bijna alle dagen aan het einde van deze maand zijn terug te vinden in de top tien, waaronder dus ook 25 september. Verder vieren er op 2, 3 en 7 mei veel mensen hun verjaardagsfeestje.

Maar wat zijn de minst populaire dagen? Uiteraard 29 februari, omdat die er maar één keer in de vier jaar is. Toch zijn er ook dan nog zo'n 10.000 mensen jarig. Verder scoren de Kerstdagen en Nieuwjaarsdag een stuk minder. Dat komt doordat er dan bijvoorbeeld geen geplande bevallingen zijn.

Deel artikel: