Aangepast

Amerikaanse studenten gaan massaal op hun knieën

Knielen tijdens het Amerikaanse volkslied: het lijkt misschien een teken van respect, maar dat is het niet. Het wordt ook wel het 'Kaepernick-effect' genoemd en is een vorm van protest in Amerika. De American footballspeler Colin Kaepernick begon ermee. Nu gaan ook Amerikaanse studenten massaal op hun knieën. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

Hier zie je Colin (met nummer 7) knielen voor het volkslied

De beweging verspreidt zich inmiddels razendsnel over heel Amerika. Van footballteams tot studentenorkesten: iedereen gaat op zijn knieën. "Je ziet een enorme toename in populariteit van dit protest", zegt Victor Vlam, Amerika-deskundige.

Volgens hem komt dit vooral doordat er de laatste tijd veel incidenten zijn die aanleiding geven om te protesteren. Zoals de doodgeschoten zwarte man in North Carolina, twee dagen geleden. Of de ongewapende zwarte man in Oklahoma, die afgelopen vrijdag door een witte politieagent werd doodgeschoten.

"Ik kan me heel goed voorstellen als je die beelden bekijkt, dat je een gevoel van onrechtvaardigheid krijgt. En dat je daar iets mee wil doen in de vorm van een protest", zegt Vlam.

Een steunbetuiging voor Colin Kaepernick

Maar veel Amerikanen zijn boos op deze vorm van protest. "Amerikanen zijn ontzettend vaderlandslievend en dit ligt erg gevoelig. Het wordt door velen als respectloos gezien en als een schande tegenover het vaderland", zegt Vlam.

En dat merken de studenten. Ze worden bedreigd of krijgen racistische opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. Hele footballteams die op hun knieën gingen worden uitgescholden met gebruik van the N-word. Ook werd een footballspeler uit Massachusetts, Michael Oppong, bijna geschorst omdat hij op zijn knieën ging. Na veel protest werd zijn schorsing uiteindelijk ingetrokken.

Ook werden leerlingen van de Lely High School in Naples bedreigd met schorsing van het meedoen aan sportevenementen als ze weigerden te blijven staan tijdens het volkslied. "Jullie zullen staan, en stil blijven. Doe je dit niet, dan word je naar huis gestuurd", instrueerde directeur Ryan Nemeth zijn studenten. Later zei hij dat het een misverstand was.

Maar de studenten blijven doorgaan. En volgens Vlam is dit nog maar het begin. "Je hebt natuurlijk de Black Lives Matter movement, die is al een tijd aan de gang. Het grote verschil is dat er nu ook veel witte mensen zijn die opstaan en meedoen aan de 'Kaepernick'-protesten. Het wordt nu echt mainstream en dit zal nog veel groter gaan worden."

Deel artikel: