Edwin van der Sar en Koen Weijland
Aangepast

Ajax legt de 'slechtste voetballer ooit' vast

De transferperiode mag dan afgelopen zijn, toch heeft Ajax nog een speler vastgelegd. Koen Weijland van 23.

Hij is vijfvoudig Nederlands gamekampioen FIFA en speelt voortaan in het rood-wit met rugnummer 39, in de e-sports. Koen is de eerste e-sporter die speelt voor een Nederlandse club. "Mooi om op deze manier de geschiedenisboeken in te gaan en ook nog eens bij mijn eigen club", vertelt hij.

Koen Weijland (l) speelt een wedstrijd FIFA tegen Ajacied Jairo Riedewald

Dagelijks speelt Koen FIFA tegen de beste gamers ter wereld. "Er zijn nog maar een paar clubs in Engeland en Duitsland die dit doen. Dus Ajax loopt aardig voorop. Ik verwacht dat het komende jaar nog meer e-sporters gecontracteerd worden door clubs."

Ik ben de slechtste voetballer die Ajax ooit heeft gecontracteerd.

Koen Weijland

Koen kan niet echt voetballen, zegt-ie zelf. Hij is vooral een marketinginstrument. "Tijdens nationale en internationale FIFA-toernooien verdedig ik Ajax in clubtenue met nummer 39 achterop. 9 is mijn favoriete nummer, maar 9, 19 en 29 zijn al bezet."

Ook is Koen bij maatschappelijke projecten om de koppeling tussen gamen en buiten sporten te maken. "Ik heb nu een voorbeeldfunctie. Ik moet ervoor zorgen dat de jeugd niet alleen op de bank voetbal speelt, maar ook echt in beweging blijft. Die rol neem ik serieus."

Voor jongens en meisjes die nu ook dromen van een carrière als e-sporter voor een grote club, heeft Koen nog een tip. "Blijf vooral rustig. Ren niet meteen met de bal naar het doel. Blijf om je heen kijken, zoek de ruimtes op en gun jezelf de tijd om je eigen ritme en patronen te creëren."

Deel artikel: