De Gouden Koets met het Koningspaar vertrekt op het Binnenhof

Waarom hoedjes op de derde dinsdag (en waarom dinsdag)?

Misschien heb je 't gemist, maar het is Prinsjesdag. Altijd op dinsdag. Dat komt doordat politici vroeger met hun koets naar Den Haag kwamen en dat duurde nogal lang. Gelovige Kamerleden wilden niet op zondag reizen, vandaar dinsdag en niet maandag. En dat is nog maar één van de overgebleven rituelen.

Jan Ramakers is parlementair historicus en deed onderzoek naar tradities en symbolen op het Binnenhof. Tijdens Prinsjesdag is het duidelijk, zegt hij: "De koning zit op een troon, plechtige muziek en dan dat hele gedoe met die koets." Maar welke tradities en symbolen zijn er nog meer?

De waakhond van de democratie

De dagelijkse politiek in Den Haag kent ook zo z'n gebruiken. Van het omslaan van een bladzijde in een boek, naar een standbeeld van een hond in de binnentuin van het Tweede Kamer-gebouw. We hebben er wat op een rij gezet:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Terug naar Prinsjesdag

"Tijdens Koningsdag probeert het Koningshuis altijd hard om één te worden met het volk. Prinsjesdag is eigenlijk het tegenovergestelde." Ramakers ziet het een beetje als eenrichtingsverkeer: "Het parlement praat niet terug. Dat is wellicht een reden om een koksmuts op te zetten."

Want bij Prinsjesdag hoort ook de hoedentraditie. Die eigenlijk nog niet eens zo oud is. Erica Terpstra, toen nog Kamerlid voor de VVD, droeg in 1977 als eerste een hoedje. En sindsdien zagen we er honderden voorbijkomen.

Het moet geen carnaval worden.

Jan Ramakers, parlementair historicus

Ramakers vindt die traditie af en toe wat kinderachtig, omdat 'ie vaak wordt gebruikt om een punt te maken. "Als je als politicus wil protesteren, doe dat dan in de Kamer. Ik denk niet dat het ooit afgeschaft wordt, maar misschien komt er ooit een voorzitter die zegt: het moet geen carnaval worden."

Deel artikel: