NOSop3

Prego! Italiaanse jongeren krijgen 500 euro voor cultuur

Aangepast
Flickr

Italiaanse 18-jarigen krijgen een cadeautje van hun regering: 500 euro om aan cultuur uit te geven. Geen popconcerten, wel 'hoge' cultuur. Vanaf vandaag kunnen ze via een app het geld besteden aan bijvoorbeeld boeken, theatervoorstellingen, concerten of bioscoopbezoekjes. 

Het plan, ook wel bekend als de 'cultuurbonus', is bedoeld om Italiaanse jongeren het nodige bij te brengen over de rijke Italiaanse cultuur en geschiedenis. Volgens Italië-correspondent Angelo van Schaik wil de regering met het plan de binding van jongeren met de Italiaanse cultuur versterken. "Cultuur is volgens de regering goed voor hun persoonlijke ontwikkeling en voor de samenhang in de samenleving." 

Een man fotografeert in het Capitoline Museum in Rome AFP

Wie met het extraatje hoopt kaartjes op de voorste rij bij Justin Bieber te bemachtigen, komt volgens Van Schaik bedrogen uit. Er is namelijk een lijst opgesteld met typisch Italiaanse cultuuruitjes waaraan je het geld mag opmaken. "Naar Justin Bieber, dat zit er waarschijnlijk niet in. Tenzij het ministerie van Cultuur hem ook op een lijstje heeft gezet, maar dat lijkt me sterk", zegt Van Schaik. 

Het gaat vooral om literatuur, musea, tentoonstellingen, maar ook alle archeologische plekken in Italië. "Je mag er dus wel van naar Pompeii. Wat ook mag, en daar zijn veel jongeren blij mee, is naar de bioscoop."

Martin 🌈
@MartinLovell23
Rome, Vatican Museum. #Rome #Italy #takemeback #intrepidtravel
3 jaar geleden

De Italiaanse regering kwam anderhalve week na de aanslagen in Parijs met het plan. Premier Renzi wil met de cultuurbonus laten zien dat Italië een land van cultuur is. En die culturele rijkdom is een antwoord op de vernietiging en het terrorisme van IS. Volgens Renzi gaat er voor elke euro die naar extra veiligheid gaat, ook een euro naar Italiaanse cultuur. 

Vanuit de oppositie klinkt kritiek: zo zou het geld voor de cultuurbonus zijn vrijgemaakt door een geplande belastingkorting voor bedrijven te schrappen. In totaal krijgen zo'n 575.000 jongeren de cultuurbonus dit jaar. Kosten: zo'n 290 miljoen euro.