Aangepast

Vrouw klaagt ouders aan om babyfoto's op Facebook

Veel trotse ouders doen het: schattige foto's van hun kinderen op Facebook zetten. Maar een 18-jarige vrouw uit Oostenrijk is hier absoluut niet blij mee en klaagt haar ouders aan. Ze vindt dat ze in haar privacy geschonden is, schrijft het Oostenrijkse tijdschrift Ganze Woche.

"Ze kenden geen schaamte en geen grenzen", zegt de vrouw. "Of ik nou op het potje zat, of naakt in mijn kinderbedje lag: elke stap werd op de foto gezet en naderhand openbaar gemaakt. En ze hebben me nooit gevraagd of ik dit wilde."

De ouders deelden sinds 2009 zo'n 500 foto's van haar op hun openbare Facebook-profiel. De vrouw zag de foto's pas toen ze zich op 14-jarige leeftijd aanmeldde op Facebook. "Ik was heel erg boos en vroeg mijn ouders ze weg te halen", vertelt ze.

Ik ben het zat dat mijn ouders mij niet serieus nemen.

De 18-jarige Oostenrijkse vrouw

Maar de vader wilde ze niet verwijderen, uit principe. "Ik zie het als mijn recht om deze foto's openbaar te maken", zegt hij. "Het is tenslotte ons kind en het is voor mij en mijn vrouw een leuk familiealbum dat het goed doet bij onze vrienden."

Daarop zag de vrouw geen andere keuze dan naar de rechter te stappen: "Ik ben het zat dat mijn ouders mij niet serieus nemen." Inmiddels is ze het huis uit.

De ouders zijn wel opgehouden kinderfoto's van hun dochter te plaatsen. "Ook omdat we geen foto's meer van haar meer mogen maken", zeggen de ouders. Het bestaande album op Facebook is nu alleen nog maar te zien door Facebook-vrienden van de ouders.

'Ook in Nederland willen kinderen dit niet'

Een rechtszaak is natuurlijk een grote stap, maar het probleem klinkt Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media bekend in de oren. Zij bezoekt veel ouderavonden en hoort ouders steeds vaker zeggen dat hun kinderen niet meer willen dat ze foto's van hen op Facebook plaatsen of hen taggen.

"Eerst zetten we alles online, maar nu zie ik echt een tegenovergestelde beweging. Ook mijn kinderen willen niet met mij geassocieerd worden op Facebook."

Wij kunnen denken: wat doet het er toe, het ziet er schattig uit. Maar voor kinderen is het essentieel.

Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media

Voor kinderen kan volgens haar een klein probleem groot voelen. "Ik ken het voorbeeld van een 11-jarige jongen die het heel erg vond dat er foto's online stonden van hem in een zwembroek die hij nooit meer droeg. Zo subtiel kan het zijn. Wij kunnen denken: wat doet het er toe, het ziet er schattig uit. Maar voor kinderen is het essentieel. Zij moeten zeggenschap over hun lichaam en persoonlijke gegevens hebben."

De Oostenrijkse familie staat in ieder geval in november voor de rechter. In het geval van een veroordeling zouden de ouders volgens Oostenrijkse media een geldstraf van tussen de 3000 en 10.000 euro kunnen krijgen.

Deel artikel: