'Zelfrijdend busje alleen optie als je de tijd hebt'

tijd van publicatie Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Busje komt zo, maar zonder chauffeur

In Appelscha ging vanmiddag voor het eerst een zelfrijdend busje de openbare weg op. Het busje rijdt tussen het andere verkeer op het fietspad. Het is een proef om te kijken of het elektrische busje een alternatief is voor het openbaar vervoer dat steeds vaker uit dunbevolkte regio's verdwijnt. 

Twee oudere heren zijn een van de eersten die het busje naar het centrum van Appelscha pakken. "Weet 'ie waar we heen gaan?" Het spreekt tot de verbeelding: een busje zonder chauffeur, maar die zelf de weg weet. "Als het busje de goede weg maar neemt, het is wel een beetje spannend."

In de bus, die rijdt op elektriciteit, is ruimte voor zes passagiers. Ook is er een steward aanwezig, voor het geval er iets misgaat. De zelfrijdende shuttles rijden alleen overdag en bij goed weer. Ze hebben een maximum snelheid van vijftien kilometer per uur. Je hoort er bijna niks van als de deuren opengaan of als hij rijdt. 

Vooral die snelheid is een punt van kritiek. "Dit is de moeite niet waard", zegt een van de heren. "Behalve als je de tijd hebt", vult de ander aan. "Als je boodschappen gaat doen, ben je een dag weg."

Deze mannen zijn niet bepaald onder de indruk NOS

Het gaat om een proef, die zes weken duurt. De auto zal op een traject van 2,5 kilometer tussen het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en de Wester Es rijden.