Heilige Boontjes op het Eendrachtsplein
Aangepast

Ex-criminelen zetten koffie in politiebureau

Vroeger kreeg je in dit politiebureau waarschijnlijk alleen tijdens je verhoor een kopje koffie. Nu zijn het voormalige probleemjongeren die hier het koffieapparaat bedienen en 'latte art' maken. Ze krijgen in dit oude politiebureau aan het Eendrachtsplein een opleiding tot barista en koffiebrander.

Het project heet Heilige Boontjes en wordt ondersteund door de politie en de gemeente Rotterdam. De bedoeling is dat de jongeren hier genoeg werkervaring opdoen om uiteindelijk een échte baan te krijgen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Heilige Boontjes is onder meer opgezet door politieagent Marco den Dunnen. In zijn buurt Delfshaven komen veel jongeren in aanraking met de politie, vaak gaat het om kleine diefstallen en drugshandel. Áls ze dan de stap nemen om uit het criminele leven te stappen, is het voor hen vaak erg moeilijk om aan een baan te komen.

"Om eerlijk te zijn: dat is ook heel logisch", zegt Van Dunnen. "Hun randje is te rauw, te grof. Als ze bij een simpele baan de vraag krijgen om wat dozen te verplaatsen, antwoorden zij: fuck you, dat ga ik niet doen. Dit soort jongeren willen we leren wat het is om te werken."

Dus besloot hij in een business te stappen die hip is: koffie. "In koffietenten zijn het nu vooral hogeropgeleiden die een vrij simpel ambacht doen. Ik wilde onze doelgroep, de jongens en meisjes uit de achterbuurten, ook dat toffe laten doen. Zodat zij ook aanzien krijgen."

Marco is een van de oprichters

Een van de jongeren die meedoet is de 26-jarige Robin. Hij kwam voor zijn achttiende in aanraking met de politie en belandde in de schulden. "Toen had ik twee keuzes: ga ik de schuld aflossen door criminele activiteiten of ga ik aan mijzelf werken?", vertelt hij. "Ik heb gekozen voor het tweede."

Na het jaar helpt het koffiebedrijf de jongeren aan een baan, bij bedrijven waarmee ze afspraken mee hebben. "Lukt dat niet, om welke reden dan ook, dan nemen we ze weer terug", zegt Marco. "Als we ze hier hebben, laten we ze nooit meer los. Want dan komen ze terug in de oude omgeving en zijn ze weer een desillusie rijker. Dat willen we echt voorkomen." Het project startte met een subsidie van de gemeente, maar het geld komt nu uit de verkoop van koffie.

Robin aan het werk bij Heilige Boontjes

Robin kreeg dankzij Heilige Boontjes uiteindelijk zijn leven weer op orde. "Ik ben rustiger, gelukkiger. Gezonder gaan leven en vooral gezonder gaan denken. Als je door oprechte mensen wordt geholpen, ga je zelf ook oprechter zijn", kijkt hij terug.

En een echte baan, dat is Robin ook gelukt. Hij kreeg een echt contract bij Heilige Boontjes zelf. "Vroeger zat je er vast tussen vier muren en had je er niks te vertellen. Nu ben je er barista en meesterbrander", zegt hij glunderend.

Deel artikel: