De vlag van IS
Aangepast

Zo lokt IS westerse vrouwen richting het kalifaat

Vandaag werd bekend dat een 25-jarige vrouw uit Werkendam zes weken heeft vastgezeten omdat ze een aanslag zou willen plegen op pretpark de Efteling. Ze zou thuis zijn bekeerd en geradicaliseerd. De grote vraag is: hoe komt IS in contact met een jonge vrouw uit Werkendam?

Bij het benaderen van westerse vrouwen gaat IS vooral via sociale media te werk, legt Seran de Leede uit. Ze is onderzoeker bij het International Center for Counter-Terrorism in Den Haag. "Er zijn bijvoorbeeld Facebook- en Twitter-accounts die worden beheerd door vrouwen. Tenminste, dat lijkt zo. Er wordt verteld hoe goed het leven in het kalifaat is: dat ze er hun ware liefde hebben gevonden, dat daar echte vriendschap bestaat en andere positieve dingen."

Mark Broere, advocaat van de vrouw uit Werkendam, vertelt dat het ook bij zijn cliënt zo gegaan is. "IS struint sociale media af naar westerse vrouwen die daar gevoelig voor zijn. Mijn cliënte ging op dat moment door een donkere fase."

Kik Messenger

De politie hield de vrouw uit Werkendam al in de gaten en arresteerde haar in juni toen ze in het gemeentehuis een paspoort wilde aanvragen. Uit haar telefoongegevens bleek dat ze via de anonieme berichtendienst Kik Messenger berichten uitwisselde met IS-sympathisanten. Er zouden IS-strijders onderweg zijn geweest naar Nederland en België, en de vrouw stelde de Efteling voor als doelwit.

Volgens De Leede is Kik Messenger een populair middel om rechtstreeks contact te onderhouden. Het wordt ingezet op het moment dat de vrouwen interesse hebben getoond in de berichten op Facebook. "Dan verdwijnt dat gesprek uit de openbaarheid en nemen ze contact met je op via de app. Ze proberen je dan verder bij IS te betrekken en je bijvoorbeeld over te halen naar Syrië te komen om te trouwen met een strijder."

Er zijn meer dan genoeg vrouwen die heel bewust hiervoor kiezen, bijvoorbeeld uit politieke of religieuze overwegingen. ​

Seran de Leede - International Center for Counter-Terrorism

Wie zijn deze vrouwen?

Volgens advocaat Mark Broere was de vrouw uit Werkendam niet echt van plan om een aanslag te plegen. Het zou "stoerdoenerij" zijn geweest in een appgroep met een aantal andere vrouwen, en niet meer dan dat. Dit zou de vrouw zelf ook gezegd hebben. Zijn cliënt is volgens Broere het slachtoffer geworden van de kwaadaardige bedoelingen van IS. Ze is inmiddels weer op vrije voeten.

Maar volgens onderzoekster Seran de Leede is dat bij lang niet alle vrouwen die communiceren met IS het geval. "Er zijn meer dan genoeg vrouwen die heel bewust hiervoor kiezen, bijvoorbeeld uit politieke of religieuze overwegingen. Zij zien dat als de enige plek waar ze als moslim goed kunnen leven. De enige juiste weg."

Volgens De Leede zijn er ook vrouwen die voor een reis naar het kalifaat kiezen omdat ze ergens bij willen horen. "Zij zijn gevoelig voor de warmte uit de verhalen op sociale media."

Deel artikel: