Aangepast

Rik (32) ging op vakantie naar Afghanistan en nam mee...

Het reisadvies voor Afghanistan is duidelijk: ga er niet heen. Er is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken "een acuut ontvoeringsrisico" in het hele land, met name in Kabul. Toch besloot een Nederlandse reisleider met zeven reizigers een week die kant op te gaan. Inmiddels is hij terug.

Het is niet zo dat Rik Brinks van 32 levensmoe is. Het avontuur trekt hem. Samen met zijn compagnon Caspar Steinebach organiseert hij met CultureRoad reizen "waarvan je moeder liever niet heeft dat je erheen gaat". Denk bijvoorbeeld aan Noord-Korea. Ruim een jaar geleden dachten ze: waarom niet Afghanistan?

Zonder lokale gids was Rik niet gegaan. "Dat zou pas echt onverantwoord zijn. Hij doet dit werk al acht jaar en heeft ook als fixer voor journalisten gewerkt. Hij weet precies wat er gebeurt en wat veilig is." Iedereen moest van tevoren een speciale reisverzekering afsluiten. De goedkoopste variant kostte vier tientjes voor een week.

De toeristen (allemaal buitenlanders) ontmoetten hun gids op de grens bij Oezbekistan. Vanaf dat moment was het vooral de kunst om niet op te vallen. Geen busjes dus, maar lokale taxi's. Het reisgezelschap had in Afghanistan geen beveiligers bij zich, dan ziet iedereen dat je toerist bent. "Je moet zorgen dat je opgaat in de mensenmassa en erbij hoort. Onze gids voelde het precies goed aan."

"De bevolking is gewend dat ze daar westerlingen ontmoeten, NGO's die wel even komen vertellen hoe het verder moet met het land. Wij werden gezien als mensen die oprechte belangstelling hebben voor het land. Ze waren daarom erg geïnteresseerd."

Dit zijn een aantal foto's die Rik maakte in Afghanistan:

  • Rik Brinks
  • Rik Brinks
  • Rik Brinks
  • Rik Brinks
  • Rik Brinks
  • Rik Brinks
  • Rik Brinks
  • Rik Brinks
  • Rik Brinks

Af en toe waren er plekken waarover de tolk zei dat ze daar wat "steviger moesten doorlopen". Vooral op drukke plekken. "Als je je camera pakt, zien die Afghanen ook wel dat je daar niet vandaan komt. En bedenk maar: als de verkeerde personen dat zien en een belletje plegen, kan dat tot grimmige situaties leiden."

In Kabul was de situatie het meest gespannen. In de green zone bevinden zich de meeste ambassades en staat een kantoor van de Verenigde Naties. "Ze zitten daar achter een grote muur met driedubbele checkpoints. We zijn daar weggebleven. De kans op een aanslag was daar te groot."

Op het moment dat de reizigers in Afghanistan waren, was er een aanslag op de Amerikaanse Universiteit in Kabul. Daarbij vielen dertien doden, onder wie drie terroristen, tientallen raakten gewond. De groep zat op dat moment ergens anders in het land. "Een paar dagen later zijn we erlangs gereden, maar er was niets meer te merken van de aanslag. Los van de strenge beveiliging."

Waarom neem je geen all inclusive-vakantie naar Turkije?

Documentairemaker

Maar die beveiliging is er altijd, zegt Rik. "De sfeer op veel plekken in Kabul is anders dan je misschien gewend bent. Overal lopen militairen rond, er vliegen helikopters over en boven de stad hangt continu een zeppelin die de stad in de gaten houdt."

"In het begin denk je: wow, heftig. Maar het went. De reacties van de lokale bevolking werken ontnuchterend. Zij vinden het vooral geruststellend dat het leger altijd paraat staat."

Tijdens de reis kwamen ze ook een Nederlandse journalist tegen. Hij maakte opnames voor een documentaire De Arabische storm. "Hij snapte het niet. Waarom ga je hier naartoe, vroeg hij. Waarom geen all inclusive in Turkije? Maar wij hebben een andere mindset. We willen elke dag wat anders doen. Erop uit en met eigen ogen ervaren hoe iets werkt."

Deel artikel: