Dankzij Connor hebben de nieuwe dollarbriefjes gevoelskenmerken

Blinde jongen helpt 360.000 Australiërs met nieuw briefje van 5

Vanaf vandaag komen er in Australië nieuwe biljetten van vijf dollar uit de pinautomaten. Gááááp, zou je misschien zeggen. Maar dankzij Connor McLeod van 15 kunnen nu alle slechtzienden in Australië voelen dat het ook echt om vijf dollar gaat. De nieuwe briefjes hebben speciale ribbels.

Dat is in Europa al jarenlang heel normaal en daar werd met jaloezie naar gekeken in Australië, zegt correspondent Robert Portier. "Waarom kunnen wij niet gewoon doen wat ze in andere landen doen, was de heersende gedachte. Connor wist precies hoe het in andere landen zat en wilde dat ook in Australië."

Het nieuwe briefje van 5

De lobby voor voelkenmerken op de biljetten kwam pas op gang toen Connor zich ermee ging bemoeien.

Dit is het verhaal van Connor

Connor werd blind geboren. Toen hij nog jong was kreeg hij vaak muntgeld. Dat was voor hem eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Dat lukte minder goed toen hij op zijn elfde voor Kerstmis ineens veel briefgeld kreeg, schrijft The Sydney Morning Herald. Hij had geen idee hoeveel hij in zijn handen had.

Op deze manier moeten blinden kijken welk biljet ze in handen hebben

Een jaar later startte hij samen met zijn moeder een petitie om bankbiljetten voor blinden toegankelijker te maken. Uiteindelijk leverde die bijna 60.000 handtekeningen op.

Hij ging met de berg handtekeningen naar de nationale bank van Australië en vroeg hen om voelkenmerken in briefgeld door te voeren. In eerste instantie werd zijn verzoek afgewezen, maar daar nam Connor geen genoegen mee. Hij kwam op een dag thuis en zei tegen zijn moeder: "Mam, we hebben een advocaat nodig."

Connor met z'n moeder

Op die manier kwam hij uiteindelijk in contact met Vision Australia, een organisatie die zich hard maakt voor de belangen van slechtzienden in Australië. Zij stapten naar een mensenrechtencommissie. In februari 2015 werd Connor opgebeld met de mededeling dat het door hem gewenste briefgeld er komt.

Hij kreeg gelijk een rondleiding. En vandaag kan-ie dus voor het eerst van het geld gebruikmaken.

"Met bijbaantjes moet je ook vaak met briefgeld omgaan", vertelt Connor aan een Australische krant. "Ik word nu wat onafhankelijker en zou nu echt op zoek kunnen gaan naar een baantje."

Ook veiliger

Met de maatregelen zijn zo'n 360.000 slechtzienden in Australië geholpen. En dit is het begin van meer wijzigingen met briefgeld in Australië, verwacht correspondent Robert Portier. "De vijf dollar was nu aan de beurt om wijzigingen bij door te voeren. Gaandeweg zullen de andere biljetten volgen."

Volgens Robert is het nieuwe biljet niet alleen praktischer, maar ook veiliger. "Omdat slechtzienden niet meer met zo'n clipje hun geld hoeven te checken, kunnen anderen ook moeilijker zien hoeveel geld zij in hun portemonnee hebben."

Deel artikel: