http://skessuhorn.is/

Brief zonder adres maar met routebeschrijving komt gewoon aan op IJsland

In IJsland heb je geen straatnaam of postcode nodig om je brief te laten bezorgen. Een getekende plattegrond, postzegel en omschrijving van de samenstelling van het gezin (met véél schapen) blijkt voldoende:

Het was een toerist die de route op de envelop tekende omdat ze niet precies wist waar de brief naartoe moest. De afbeelding van de envelop stamt alweer van mei dit jaar. Het geval werd toen al opgepikt door een aantal IJslandse media, maar sinds de brief op Imgur staat gaat-ie de hele wereld over.

Geinig natuurlijk, maar zou zoiets in Nederland ook werken? Bij PostNL hebben ze niet direct een soortgelijk verhaal paraat. Een woordvoerder noemt het "een mooi plaatje" uit IJsland. "Het is een beetje zoals in Nederland post aan de koning of de koningin, Dat gaat, ook zonder adres, naar Den Haag. Post voor Sinterklaas gaat direct door naar Nuenen, daar zit het Sinterklaashof. Alle schrijvers krijgen een persoonlijke brief terug. Dat gebeurt alleen als hij in het land is."

Ze denkt niet dat deze vorm van post versturen nog werkt in de drukkere gebieden in Nederland. "In een buitengebied van Nederland zou zoiets nog kunnen, maar dat hangt dan af van de postbezorger."

Dat is iets wat Ivo van 34 onderschrijft. Hij was een aantal jaar geleden nog fulltime aan de slag in het uniform van PostNL. "Ik maakte er een sport van om ervoor te zorgen dat onvolledig ingevulde brieven of kaartjes alsnog op het juiste adres terechtkwamen."

Hij geeft toe: daar had hij dan ook wel de tijd voor. Als hij negen uur werkte, kreeg hij die ook uitbetaald. Op een zeker moment werden er strakke planningen gemaakt en moest alles binnen anderhalf uur. "Dan snap je wel dat het speurwerk daardoor tot een bedenkelijk niveau zakt." Op een gegeven moment was de lol er voor hem af en stopte hij.

Dat het speurwerk minder wordt, dat geluid herkent de woordvoerder van PostNL wel. Maar ze denkt niet dat het alleen met een gebrek aan tijd te maken heeft. "We leven ook in een maatschappij die de laatste jaren meer geanonimiseerd is."

IJslandse taferelen ook hier?

Als een dergelijke brief zoals in IJsland hier in Nederland zou zijn verstuurd, dan zou die niet bezorgd worden, denkt Ivo. "Dat is nu uit den boze. Tijd is geld, en dat is er niet."

Deel artikel: