NOS Op 3
ANP

Wat is belangrijker: dat Chantal uit Werkendam de dader vindt die het seksfilmpje met haar in de hoofdrol op Facebook plaatste, of dat de privacy van 2.500 leerlingen en docenten van het ROC West-Brabant gewaarborgd blijft?

Over die vraag boog de rechter in Breda zich vandaag in het kort geding dat Chantal had aangespannen tegen de onderwijsinstelling. Uit eerder onderzoek werd duidelijk dat met het IP-adres van een computer van de school de video op Facebook is geüpload. 

Het ROC wordt nu gedaagd, omdat de school geen toegang wil geven tot zijn systemen. Chantal hoopt zo te achterhalen wie het seksfilmpje online heeft geplaatst. Het is volgens haar de laatste kans om te weten te komen wie daar verantwoordelijk voor is.

Volgens het ROC waren tijdens het uploaden van het filmpje zo'n 2.500 medewerkers en leerlingen online. Dat was om 08.53 uur, volgens de school "het spitsuur" qua internetdrukte.

Chantal en haar team willen onder heel strikte voorwaarden toegang tot de gegevens. "Zij stellen dat ze de gegevens van 2.499 mensen niet nodig hebben. Maar om bij die ene dader te komen, moeten zij deze wel bekijken", zegt verslaggever Martijn van der Zande, die bij de rechtszaak aanwezig was. "Ze willen de gegevens inzien op basis van absolute geheimhouding, zoals ze eerder ook bij het onderzoek bij Facebook hebben gedaan."

Het ROC vindt dat veel te ver gaan. De school stelt dat bij inzage ook inloggegevens van scholieren en docenten te zien zijn, net als de websites die door hen zijn bezocht. Ook wijzen ze op de Wet bescherming persoonsgegevens, waardoor de gegevens niet afgestaan mogen worden.

Waarom is Chantal zo strijdvaardig?

Chantal zegt dat ze "ongewild een boegbeeld is geworden" van het verspreiden van dergelijke seksfilmpjes. Het kost haar veel energie, maar ze blijft doorzetten. "Het overkomt veel meer mensen. Ik wil iedereen helpen door hiertegen te blijven strijden."

Op woensdag 21 september doet de rechter uitspraak.

STER reclame