NOS Op 3
ANP

Het gaat niet goed met de KNVB, waar nu een ware leegloop aan de gang is. Het begon met assistenten Ruud van Nistelrooij en Dick Advocaat die Oranje verlieten. Ruud Gullit had wel zin om een van de plekken op te vullen, maar dat veranderde na bonje bij de onderhandelingen.

Tel daar het vertrek van Marco van Basten bij op en je hebt twee vacatures voor assistent-bondscoaches. En dan zijn we de uittocht van KNVB-directeur Bert van Oostveen en teammanager Hans Jorritsma nog vergeten.

"Het is eenzaam aan de top voor bondscoach Danny Blind", zegt voetbalcommentator Arno Vermeulen, aan wie jullie via een Q&A op onze Facebookpagina vragen konden stellen over de voetbalchaos.

Hoe kan het dat dit nu allemaal in één keer naar buitenkomt?

Vermeulen: "Het is een ongeorganiseerde puinhoop. Sommige dingen kun je niet voorkomen en je hebt altijd dat er dingen uitlekken, maar dan nóg moet je het regisseren. Dit is hartstikke onprofessioneel."

"Je ziet dat er geen leiderschap is. Niemand zorgt ervoor dat de koppen bij elkaar zijn. Ook technisch directeur Hans van Breukelen zelf zorgt voor onrust en lijkt vooral te werken op eigen houtje. Hij neemt bijvoorbeeld beslissingen die Danny Blind helemaal niet leuk vindt. Ik twijfel heel erg of Van Breukelen de juiste man is."

Hoe komt dit over bij het Nederlands elftal zelf?

"Rust is natuurlijk het beste voor topsporters, maar soms werkt het ook andersom. Dan zie je dat het team bij problemen bij elkaar klontert en denkt: we zullen wel even laten zien dat we ondanks dit alles tóch kunnen voetballen."

"Maar het gaat nu ook om Marco van Basten, die zit in de groep en werkt met de spelers. Dat zorgt ongetwijfeld wel voor het gesprek van de dag. En dat terwijl je nu juist zoveel mogelijk focus zou moeten hebben voor de kwalificatiewedstrijd tegen Zweden volgende week."

Danny Blind. Pro Shots

Kan bondscoach Danny Blind nog wel blijven?

"Blind is niet de beste trainer, maar het kan met de juiste mensen om hem heen wel goed werken. Alleen redt hij het zeker niet. Daarom was ik ook zo blij met Dick Advocaat. Hij is echt een winnaarstype. Dat miste je wel een beetje. Bovendien heeft Blind nog niet zo'n cv als coach."

"Bij gelijkspel of winst volgende week in Zweden verlengt hij zijn tijd als bondscoach, maar bij verlies zal Blind ook weg moeten, denk ik. Dan wordt de druk zo groot en zal de KNVB de knoop doorhakken. Al is dat misschien niet zo slim, met de puinhoop die het al is."

Maar wie moet er dan (assistent-)bondscoach worden?

"Ronald Koeman zou de beste bondscoach zijn voor Nederland, maar die kan niet weg uit Engeland. En we moeten nu eerst zoeken naar assistenten. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan Mark van Bommel. Iemand die nog wel beginnend trainer is, maar wel ambitieus. Hij nu in Saudi-Arabië, maar het Nederlands elftal is een veel leukere baan voor hem."

Kan Louis van Gaal niet terugkomen?

"Als je die kunt overhalen om nog een keer als technisch directeur te komen werken, dan zou ik dat alleen maar toejuichen. Het is een vent met ballen, die ook niet met zijn ballen laat spelen. Het is natuurlijk een lastige man, maar voor het Nederlands voetbal zou het fantastisch zijn."

Louis van Gaal viert het doelpunt van Robin van Persie op het WK van 2014 tegen Spanje (5-1). ANP

En een buitenlandse trainer?

"We moeten maar eens wennen aan het idee dat dat een optie is. Het was in Nederland altijd not done, maar ik vind dat je ook wel moet durven om over de grens te kijken. In Duitsland bijvoorbeeld, maar ook Chili, een voetballand dat speelt zoals wij dat ook willen."

Waar zie je Oranje binnen nu en vier jaar?

"Het Nederlands voetbal is nooit lang van het podium. Ik verwacht dat het binnen een of twee jaar gewoon weer goedkomt. Onze basis is goed: we hebben veel mensen die voetballen en veel trainers. We hebben ook helemaal niet zo'n slecht elftal. In het voetbal kun je met een paar omzettingen en spelers weer counteren en terugkomen."

Is dat volgend week in Zweden al zo?

"Het is een wedstrijd waarbij je het gevoel hebt dat het alle kanten op kan gaan. Een paar jaar geleden was Zweden helemaal geen kwestie, maar nu is dat anders. Zlatan Ibrahimović is dan wel weg bij Zweden, maar ook onze beste speler, Arjen Robben, ontbreekt. Ik zeg: een heel laf gelijkspel. En Vincent Janssen maakt een goal."

Bekijk de hele Q&A met Arno Vermeulen terug

STER reclame