De Maori-boot in 2015.

Leidse studenten varen in Maori-kano en doen rituele krijgsdans

Elke boot heeft een bemanning nodig, vinden Maori's. En daarom kon de traditionele Waka-kano die de stam in 2010 aan het Museum Volkenkunde in Leiden schonk, niet alleen een museumstuk worden.

De bemanning werd een groep Leidse studenten van de Koninklijke Studenten Roeivereniging Njord. Vandaag ging de Maori-boot te water om het pauzenummer tijdens het WK roeien in Rotterdam te verzorgen. Het hoogtepunt: de haka, een rituele Maori-krijgersdans, die op de wal werd uitgevoerd.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Speciale training

Bemanningslid van een Waka-boot word je niet zomaar. Het is namelijk uniek dat de Maori's niet-stamgenoten in een door hen gebouwde boot laten varen. De studenten moesten hiervoor in 2010 een opleiding volgen bij de Maori's. Ze werden ingewijd in de gebruiken en tradities van de stam, waaronder de haka-dans.

Voor de studenten is een speciale variant van de haka gemaakt, die past bij de boot. Elk jaar reizen leden van het Leidse Waka-gezelschap nog af naar Nieuw-Zeeland om de nationale feestdag Waitangi Day bij te wonen.

We hechten veel waarde aan onze geschiedenis en aan onze voorouders die voor ons de overwinningen behaalden.

Bemanningslid Thomas Driessen

Gaat dat wel samen?

Maar hoe gaan traditionele Maori-gebruiken nou samen met een stel corporale roeiers? Volgens bemanningslid Thomas Driessen (26) zijn er juist veel overeenkomsten. "Wij zijn de oudste studentenroeivereniging van Nederland en hebben veel tradities. We hechten veel waarde aan onze geschiedenis en aan onze voorouders die voor ons de overwinningen behaalden. Het klikt heel erg met de Maori's omdat zij dat ook hebben."

Ook Eliza Jordaan (20) is trots dat ze lid is van de bemanning: "Het WK is een internationaal podium. Het is fantastisch dat we ons hier kunnen laten zien. Er lopen niet alleen toproeiers, maar ook ambassadeurs, burgemeesters en veel pers."

Het WK roeien ging vandaag van start in Rotterdam. Het is de tweede keer in drie jaar tijd dat Nederland het WK mag organiseren.

Deel artikel: