NOS Op 3
Reuters

En dan is er nog de medaille voor vriendelijkheid: de Fair Play-prijs op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Die is gewonnen door de Amerikaanse Abbey D'Agostino en Nikki Hamblin uit Nieuw-Zeeland.

In de series van de 5.000 meter van afgelopen dinsdag vielen ze allebei. Met nog 2.000 meter te gaan struikelde Hamblin, waardoor D'Agostino over haar heen viel. Ze hielpen elkaar overeind om toch de finish te halen. Een uitzonderlijk sportieve prestatie, en dat vindt het IOC dus ook.

Atlete stopt om concurrente te helpen na valpartij

Hamblin werd een-na-laatste met een tijd van 16.43,61 en D'Agostino finishte als laatste met 17.10,02. Op dat moment geen medaille, maar nu dus alsnog.

"De Olympische Spelen gaan om meer dan alleen de winst, de medailles of de records", zegt het IOC. "De Spelen gaan het meest om de olympische waarden van uitmuntendheid, vriendschap en respect. Over eerlijk spel en menselijkheid. Niemand heeft dit in Rio 2016 meer laten zien dan Abbey D'Agostino en Nikki Hamblin." 

Deze atletes winnen een prijs die lastiger te veroveren is dan een gouden plak Getty

"Dit is heel bijzonder voor ons allebei", zei Hamblin. "We wilden allebei het beste van onszelf geven. Ik lag te lang op de grond om de rest weer in te halen. Dus toen ging het alleen nog maar om de race uitlopen. Ik ben Abbey zo dankbaar dat ze me overeind hielp, en ik denk dat de meeste mensen haar op dezelfde manier bedankt hadden."

Abbey D'Agostino en Nikki Hamblin na de race Reuters

STER reclame