Yuri van Gelder op Lowlands

Yuri van Gelder haalt turnfinale in op Lowlands

Het is een primeur voor Lowlands: een sporter in de Alpha, de grootste tent van het festival. Yuri van Gelder deed daar aan het begin van de middag een ringenoefening, een variant op de oefening die hij eigenlijk op de Olympische Spelen had willen turnen.

De turner verscheen even na 12.30 uur in de feesttent en hing bijna drie minuten in de ringen. Na afloop kreeg hij een groot applaus en bedankte hij het Lowlands-publiek. "Hartstikke fijn dat jullie dit wilden zien", zei hij.

Yuri van Gelder turnt op Lowlands

Lowlands had de komst van Van Gelder de afgelopen week aangekondigd, kort nadat die van de rechter te horen had gekregen dat zijn uitsluiting van de Olympische Spelen terecht was. Van Gelder had zich daar niet aan gedragsregels gehouden en moest van de turnbond naar huis.

Yuri van Gelder heeft genoten op Lowlands

"Als 'ie komt, wil ik natuurlijk wel helemaal vooraan staan", zegt Anne-Maaike voordat Yuri zijn opwachting maakt. "Ik heb een prachtig plekje. Het is Yuri! Dat is een talent, heerlijk! Dat heeft niet iedereen door, maar daar wil ik gewoon bij zijn." Maar een fan zou Anne-Maaike zich dan ook weer niet noemen: "Dan komt toch eerder Epke, denk ik."

Anne-Maaike vroeg zich eerst ook wel even af waarom Yuri zijn opwachting maakt op Lowlands. "Maar als je het kunt, waarom ook niet. Moet je kijken hoeveel mensen eropaf komen."

Het is Yuri! Dat is een talent, heerlijk!

Anne-Maaike, Lowlands-bezoeker

"Ik vind het een superstoere marketingstunt van Lowlands", zegt Teun. "En ik vind het ook geweldig dat Yuri hierheen komt." Teun heeft er niet zo'n moeite mee dat het een marketingstunt is: "Ik vind het juist goed dat hij zich niet klein laat maken door alles wat er al over hem gezegd is en hier gewoon komt staan."

'Ik had hem een ander podium gegund'

"Ik denk toch wel dat het bijzonder is wat we net hebben gezien", zegt Juriaan na afloop. "Super knap wat hij net heeft gedaan. Mooi om te zien dat we hier met een hele groep staan. Het was een paar kleine minuten, maar het wat toch wel mooi. En ik had hem een ander podium gegund en dat was vorige week."

Hij heeft nu sowieso wel een biertje verdiend.

Rob, festivalbezoeker

"Echt geweldig, heel mooi om te zien", zegt Sita. "Je staat vooraan, je ziet hem live, je ziet hem genieten, je ziet hem turnen. Het is zijn passie en het is zonde dat hij niet mee kon doen in Rio." Maar Yuri op Lowlands, is dat niet een beetje gek? "Ik dacht eerst ook dat het een grapje was, maar hij stond er. Geweldig dit, het maakt mijn hele weekend."

"Ik vind dat hij nu sowieso wel een biertje heeft verdiend", zegt Rob. "Hij moest dan wel naar huis, maar hij heeft nu echt iets moois laten zien."

Muse en anderen

Yuri van Gelder schaart zich met zijn optreden in de Alpha onder een rijtje grote namen. Onder meer Muse, Disclosure en De Staat traden er eerder op.

Deel artikel: