NOS Op 3
NOS

Het olympisch stadion stond op zijn kop: Nikki Hamblin (Nieuw-Zeeland) en Abbey D'Agostino (Verenigde Staten) struikelden samen tijdens de finale van de 5000 meter voor vrouwen. Volgens Europees kampioen hordelopen Gregory Sedoc lieten ze vervolgens zien waar het allemaal om draait tijdens de Spelen: sportiviteit.

Wat gebeurde er?

Nikki struikelde en viel hard op de grond. Abbey kon haar niet meer ontwijken en kwam ook ten val op de atletiekbaan. In plaats van snel op te staan en door te rennen, hielp Abbey de huilende Nikki omhoog. De atlete uit Nieuw-Zeeland was bij haar val op meerdere plaatsen geblesseerd geraakt. 

Samen liepen ze verder, tot Abby in elkaar zakte van de pijn aan haar knie. Nikki pakte haar bij de schouders en hielp haar mede-atleet nogmaals omhoog.

Atlete stopt om concurrente te helpen na valpartij

"Dit meisje is het boegbeeld van de olympische spirit", zei Nikki na de race over haar onverwachte helper. "Ik kende Abbey nog helemaal niet, maar ze is echt een fantastische vrouw." 

Nikki kon het niet geloven dat Abbey, die zelf ook hard was gevallen, haar overeind hielp. "Opeens was er een hand op mijn schouder en zei ze: sta op. Dit zijn de Olympische Spelen, we moeten finishen."

'Heel bijzonder'

Volgens Gregory Sedoc is dit heel uitzonderlijk. "Je wil kampioen worden, dus dat je stopt om iemand overeind te helpen is heel bijzonder". Hij heeft het zelf ook wel eens meegemaakt: in 2004 viel hij en nam een tegenstander mee in zijn val. "Op zo'n moment weet je dat het voorbij is. Je kan heel boos worden, maar dat heeft geen zin. Op zo'n moment kan je elkaar beter helpen." 

Of dit het meest inspirerende moment van Rio is? "Absoluut. Dit is de olympische gedachte, sportiviteit is belangrijker dan goud. Vooral in tijden van oorlog en onrust kunnen we op deze manier laten zien dat sport verbroedert."

Beide atleten hadden uiteindelijk de finish bereikt: Nikki werd 15de met een tijd van 16:43.61 en Abbey finishte als 16de, op 17:10.02. Allebei ver achter de winnaar Almaz Ayana uit Ethopie, die na 15:04.35 de eindstreep als eerste bereikte. 

Goud of niet, de valpartij levert ze in elk geval een hechte vriendschap op. En volgens sommigen het meest hartverwarmende moment van de Spelen in Rio tot nu toe.

Reuters: Lucy Nicholson

STER reclame