1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Thijs van Gerwen/NOS

GoPro na wereldwijde zoekactie terug bij Nederlands stel

Néééé, dachten Thijs van Gerwen (37) en Alex Malone (26). Het stel uit Nederland was aan het surfen bij Surfers Paradise, een bekende spot in Australië, toen Alex hun actiecamera in zee liet vallen. "Ze moest wel", zegt Thijs. "Ze werd ineens door de golven omver geworpen, het was zij of de GoPro."

Ze baalden flink, die camera had 700 euro gekost en ze gebruikten 'm dagelijks voor hun reisblog om hun jaar in het buitenland vast te leggen.

Vijf maanden later, op 7 augustus, krijgt Alex ineens een Facebook-bericht van een vriend: of ze soms haar GoPro kwijt is?

Facebook

Thijs en Alex hebben niemand over hun verloren camera verteld. Nieuwsgierig klikken ze op de link die de vriend heeft meegestuurd. Op de pagina van de Daily Mail zien ze de lachende foto's die ze maanden eerder van zichzelf maakten met hun verloren camera. Er was blijkbaar een wereldwijde zoektocht naar hen gestart.

Thijs van Gerwen/NOS
De Daily Mail deed een oproep: wie weet wie dit gelukkige stelletje is?'
Thijs van Gerwen/NOS
Ook deze foto uit Nieuw-Zeeland, die zoveel goeie herinneringen opriep, was dus bewaard gebleven.
Thijs van Gerwen/NOS
Eén van de laatste foto's die Thijs maakte voor hij de camera verloor.

In het artikel werd eindelijk duidelijk wat er met hun camera was gebeurd. "Onze GoPro was meegesleurd door de golven en zes kilometer verderop door de zee weer uitgespuugd op het strand", vertelt Thijs.

Een Australische vrouw, Tamara Johansen, zag de camera liggen in het zand en nam 'm mee naar huis. Ze kreeg het toestel, dat behoorlijk waterdicht was, aan de praat en was geraakt door de reisfoto's.

Oproep

Tamara deelde de foto's plus een zoekoproep op Facebook. "Twee lovebirds die op zoveel vette plekken komen, die moet ik die camera terugbezorgen, vertelde ze me later", aldus Thijs.

Haar oproep ging viral en werd weer opgepikt door één van de grootste nieuwszenders van Australië, 7 News:

Thijs en Alex waren zwaar onder de indruk van de moeite die de eerlijke vindster in de speurtocht stopte: "Ik weet niet of ik hetzelfde had gedaan. Maar mijn geloof in de mensheid is volledig hersteld."

Eind goed, al goed? Nog niet helemaal. De GoPro is namelijk nog in het bezit van Tamara, die 'm heeft meegenomen op haar huwelijksreis. "Maar", zegt Thijs, "ze komt 'm als ze terug is naar ons toe brengen. Ze wil graag 1600 kilometer door Australië rijden om ons te ontmoeten."

GoPro is terug

Deel artikel: