Champagne en beenruimte soms goedkoper dan harde vliegtuigstoel

Champagne, veel beenruimte en zachte stoelen: daar betaal je flink voor. Althans, dat denken we. Maar als je geluk hebt, zijn tickets voor de eersteklas van vervoersmaatschappijen soms goedkoper dan die van de tweedeklas. Nu wil je natuurlijk weten hoe dat kan. Wij zochten het uit.

Volgens luchtvaartspecialist Hans Heerkens zijn businessclass-tickets soms inderdaad goedkoper dan die van de economyclass - al zijn het uitzonderingen. Volgens hem komt het door een 'foutje' in het yield management: de strategie van vervoersmaatschappijen om zo veel mogelijk aan passagiers te verdienen.

Om te beginnen werken internationale reisorganisaties met verschillende tariefklassen, legt Heerkens uit. Boek je twee maanden van tevoren, dan zijn de eerste tien stoelen in de economyclass bijvoorbeeld 19 euro per stoel. Zijn deze stoelen op, dan kom je in een hoger tarief en betaal je meer. Ook al boek je gewoon de stoel ernaast.

Maar dat is niet alles. Vervoerders willen dat je zoveel mogelijk betaalt, maar niet té veel, want dan boek je niet. Maar hoe weten zij, hoeveel jij voor een ticket overhebt?

Dat weten ze bijvoorbeeld door programma's die via algoritmen bepalen welke prijzen jij te zien krijgt. Dat wordt onder meer bepaald door wanneer je iets boekt, legt Heerkens uit.

Tickets voor de Thalys: eersteklas reizen is goedkoper dan tweedeklas

"Iemand die twee maanden van tevoren zoekt op een ticket naar Mallorca voor een paar weken, is een vakantieganger", zegt hij. "Die krijgt een goedkoop ticket, anders boekt hij niet. Maar iemand die twee dagen voor zijn reis naar Mallorca een ticket voor een dag wil boeken is vast een zakenman. Die krijgt een hoge prijs: hij of het bedrijf waarvoor hij werkt betaalt toch wel."

Oké, en hoe reis ik nou goedkoop businessclass?

En nu komt de crux: de businessclass werkt net als de economyclass, met stoelen in bepaalde tariefklassen die er als eerste uitgaan. Dus kan het gebeuren dat bij een bepaalde vlucht alleen nog een paar 'dure' economyclass-stoelen over zijn, en nog wel 'goedkope' businessclass-stoelen. Dan heb je dus mazzel.

Volgens Heerkens spelen er veel factoren mee of je goedkoop in de businessclass kan reizen. Zo is de dag van de week, het seizoen, de hoeveelheid aan beschikbare stoelen en hoe snel je erbij bent belangrijk. "Zoek goed en boek direct. Zodra vervoersmaatschappijen doorhebben dat businessclass goedkoper is dan economyclass passen ze de prijzen aan."

Peter Lybeer, woordvoerder van vervoersmaatschappij Thalys, spreekt van geluk. De businessclasstickets die goedkoper zijn, zijn volgens hem een echte buitenkans. "Het gebeurt niet vaak dat de vraag naar tweedeklastickets zo groot is dat de prijs van zo'n stoel duurder is dan een eersteklas-stoel. Maar grijp die kans vooral en geniet er lekker van."

Deel artikel: