Bram Berkien

PSV zoekt e-sporter om uit te komen op FIFA-toernooien

PSV zoekt een nieuwe speler. Niet voor op het veld, maar om de club te vertegenwoordigen op gametoernooien. De e-sporter moet zich in het bijzonder gaan richten op nationale en internationale FIFA-competities.

"We doen dit omdat we onze jonge fans willen blijven boeien", vertelt marketingmanager Guus Pennings van de Eindhovens club. "Onder die doelgroep leven e-sports enorm. Stadions vol tieners bekijken live gametoernooien en online kijken nog veel meer mensen mee. Wij willen daaraan meedoen."

De e-sporter in kwestie moet nog wel even gescout worden. Daarom organiseert PSV dit najaar een groot FIFA 2017-toernooi in het Philips Stadion. Pennings: "Iedereen vanaf 16 jaar kan zich daar voor aanmelden. Uiteindelijk blijft er dan één iemand over die in PSV-shirt toernooien mag afgaan."

Helaas heeft PSV in FIFA niet het kaliber van FC Barcelona of Real Madrid, dus spelers mogen zelf bepalen met welk team ze uitkomen.

Guus Pennings, marketingmanager PSV

Een vet contract zit er niet in voor de nieuwe aanwinst, maar PSV betaalt wel alle onkosten als inschrijfgeld en verblijf. "Het is een erebaan, dus we gaan geen enorm salaris uitkeren", zegt Pennings. "Eventueel prijzengeld is wel volledig voor de speler zelf."

De e-sporter mag ook gebruikmaken van de faciliteiten van de club. "Denk bijvoorbeeld aan onze fysiotherapeuten", zegt Pennings. "Blessures zijn natuurlijk van een iets andere orde dan bij onze voetballers, maar ook bij een verstuikte duim kunnen ze helpen."

EA Sports
PSV in FIFA 16

Uitkomen met het PSV-elftal is niet verplicht. "Helaas heeft PSV in FIFA niet het kaliber van FC Barcelona of Real Madrid, dus die keuze staat vrij. We willen het natuurlijk wel ver schoppen."

Trend

PSV volgt met toetreding tot de e-sports een trend die andere voetbalclubs als Wolfsburg, Schalke 04 en Manchester City al eerder inzetten. "Al die voetbalclubs willen er vooral snel bij zijn", denkt FIFA-kampioen en YouTuber Koen Weijland. "FIFA wordt steeds groter en de aandacht ervoor ook. Door actief mee te doen creëer je veel goodwill en bekendheid bij jonge fans."

Koen overweegt ook zelf mee te doen aan de PSV-competitie. "Op mijn kanaal probeer ik nu al vaak de brug naar het professionele voetbal te slaan, bijvoorbeeld door voetballers uit te dagen voor een potje FIFA. Als ik voor PSV uitkom, gaat die deur naar het betaalde voetbal nog verder open."

Deel artikel: