NOS Op 3

Het is een van de grootste irritaties van vakantiegangers: handdoekje leggen en daarmee de ligbedden bij het zwembad urenlang bezet houden, zonder in de buurt te zijn. Het is door sommigen, zoals in bovenstaand filmpje, verheven tot topsport. In Italië wordt het nu wel een erg dure sport. 

De Italiaanse kustwacht gaat in samenwerking met de lokale politie langs de kusten van La Bella Italia - van Toscane tot Sardinië en van Campanië tot Calabrië - handdoekleggers aanpakken. Je krijgt daar bij overtreding een boete van 200 euro. 

Volgens Italiaanse media worden er maatregelen genomen, omdat toeristen nu zelfs al de avond voor hun strandbezoek stukken strand claimen met een handdoek en parasol. Cecina, een plaats in Toscane, heeft het nu strafbaar gemaakt om spullen 's nachts achter te laten op het strand. Pas na 8.30 uur mogen mensen hun handdoekje komen leggen. 

Doe je het toch? Dan riskeer je een boete en je bent mogelijk ook je spullen kwijt. Dat het de kustwacht menens is, bleek afgelopen zaterdag. De kustwacht nam in de vroege morgen 37 ligstoelen in beslag en ook nog eens dertig parasols, handdoeken en zelfs zwemkleding. De overtreders waren - zoals echte handdoekleggers betaamt - nergens te bekennen.

War on towels

Toeristen zijn niet de enigen die door de kustwacht in de gaten gehouden worden. Operatie Safe Sea - zo heeft de kustwacht de war on towels gedoopt -  focust zich ook op 'ondernemers'.  Zij claimen stukjes openbaar strand met bedjes en parasols om vervolgens te verhuren aan toeristen. En ook dat is strafbaar.

Er zijn ook stranden die worden verpacht. Daar mag je gewoon liggen met je handdoekje, maar bedjes en parasols moet je huren.

Het is niet de eerste keer dat de Italiaanse overheid het handdoekleggers moeilijk maakt. Zes toeristen kregen tezamen een boete van zo'n 1000 euro omdat ze in alle vroegte - voor zes uur 's ochtends - een plaatsje op het strand reserveerden met hun handdoek. De overtreders waren allemaal ouder dan 60 jaar.

STER reclame