NOSop3

NOSop3

Voor deze studenten is het collegejaar al begonnen

NOS

Terwijl veel studenten nog ergens op een zonnig strand liggen, beginnen zo'n 170 eerstejaars in Rotterdam al vrijwillig met studeren. Het collegejaar begint pas over drie weken, maar Chagajeg Soloukey Tbalvandany (17) en Peter Helwig (19) zitten vandaag al in de banken.

"Bezig zijn met je toekomst is leuker dan dagenlang op het strand liggen", zegt Chagajeg, die aan de studie Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit gaat beginnen. Daarom heeft ze ervoor gekozen om nu het Pre Academic Programme te volgen. In vier dagen worden zij en haar mede-deelnemers klaargestoomd voor de studie.

Chagajeg Soloukey Tbalvandany

"Ik weet nog niet zo goed wat me te wachten staat. De universiteit is soms intimiderend. Middelbare scholen weten vaak wel genoeg over studies, maar kunnen minder goed uitleggen wat er inhoudelijk van een student wordt verwacht."

De focus ligt op plannen, het stellen van doelen en de studie zelf: hoe studeer je? Chagajeg: "Ze zeggen niet dat we zoveel uur per dag moeten leren, maar hoe je het best kunt leren. Wanneer moet je luisteren, wanneer moet je juist lezen?" Dat miste ze in de voorbereiding vanuit de middelbare school.

Peter Helwig

Peter begint in september met de studie Rechtsgeleerdheid en wil via de cursus goed voorbereid voor de dag komen. "Je leert de mensen, de campus en de studie alvast kennen. Daardoor heb je een voorsprong." 

Hij ziet het als extraatje bovenop de introductieweek, die volgende week is. "Die had ik ook bij mijn vorige studie, maar dat ging vooral om socializen: elkaar leren kennen in de kroeg." Volgens Peter voegt deze gratis cursus wat diepte toe aan de voorbereiding.

We stellen hoge eisen, dus moeten we ze ook goed begeleiden.

Initiatiefnemer Gerard Hogendoorn

Gerard Hogendoorn is bij de Rotterdamse universiteit deze cursus gestart omdat er steeds meer van studenten gevraagd wordt. Hogescholen en universiteiten hebben de regels de afgelopen jaren aangescherpt. 

"De Erasmus Universiteit heeft als enige universiteit nog een bindend studieadvies in het eerste jaar. Haal je al je 60 punten niet in dat eerste jaar? Dan moet je met de studie stoppen", aldus Hogendoorn. 

"We stellen hoge eisen, dus moeten we aankomende studenten ook goed begeleiden. En dat ze daar vier dagen vakantie voor inleveren, dat zien zij niet zo. Het zijn ambitieuze studenten die een rationele keuze maken."