Ben je straks af van pakketjes afhalen bij een afhaalpunt?

Online winkelen is voor veel mensen een zegen, maar het kan ook frustraties opleveren. Als je net even niet thuis bent op het moment dat je pakketje bezorgd wordt bijvoorbeeld. Of als je bestelling eindigt bij een afhaalpunt of je buren, die vervolgens niet thuis geven.

Kan dat niet makkelijker? Binnenkort waarschijnlijk wel, want postbedrijven en andere partijen zijn druk bezig met alternatieven. Straks vis je je pakketje misschien wel uit de kofferbak van je auto, of vind je 't in een speciale pakketbrievenbus. Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

1. Pakketkluizen

Grote kluizen waar de bezorger je pakketje in achterlaat kunnen geplaatst worden bij bedrijven, op de campus van universiteiten, op stations of in wijken. De bezorger zet je pakketje in de kluis, jij krijgt een eenmalige code om de kluis te openen en je kunt je pakketje ophalen wanneer je wilt. "Dit is iets wat zich langzaam ontwikkelt", zegt Jeroen van Camp, manager bezorging van Coolblue.

Is het er al in Nederland?

Het Nederlandse bedrijf Parcer heeft al van dit soort kluizen gemaakt, maar dan voor een individuele voordeur. Deze 'slimme brievenbus' kun je bij de voordeur zetten en met een unieke code kan de postbode het pakketje erin plaatsen.

"Mensen ontvangen een pakketje toch het liefste thuis", zegt mede-oprichter Hans van Nikkelen Kuijper. "En op deze manier kan dat op elk moment van de dag."

Is dit de toekomst?

2. Bezorging in je auto

Een andere ontwikkeling is het bezorgen van pakketjes in de kofferbak van je auto. Volvo is hier in Zweden mee aan het experimenteren en postbedrijf DHL doet dat in Duitsland met Smart. "De bezorger krijgt een code waarmee hij de auto eenmalig kan openen. Dat gaat via een speciaal kastje dat in de auto geïnstalleerd is", zegt de woordvoerder van DHL.

Retaildeskundige Frank Quix ziet dit ook wel voor zich. "Je auto heb je in principe altijd in de buurt staan, dus dat zou heel handig zijn." Verder denkt Quix dat het op afstand openen van je huis ook een optie zou zijn. "Ik kan mijn alarm op afstand bedienen. Als ik ook mijn slot kan bedienen en iemand kan binnenlaten van een afstand, kunnen ze het pakketje gewoon binnen zetten."

Gaat dit verdwijnen?

3. Drones

Volgens Frank Quix is het bezorgen via drones voorlopig nog geen goed idee. "Dat is voor Nederland niet zo van belang. In landen waar de huizen heel ver van elkaar af staan is dat misschien een optie, maar in Nederland is dat niet het geval."

Webshop Bol.com zegt ook dat ze bezorging via drones niet zo snel zien gebeuren. "Er wordt veel mee geëxperimenteerd, maar de huizen staan in Nederland dicht bij elkaar en op bijna elke hoek van de straat is een afhaalpunt."

Voorlopig nog geen vliegende pakketjes in Nederland dus. Op een Duits waddeneiland wordt bezorgen met drones al wel getest.

Deze zul je niet snel boven je hoofd zien vliegen

4. Bezorgen in het park of in de sportschool

Wat binnenkort wel kan is dat je een pakketje laat bezorgen in het park, op het terras of in de sportschool. Het Belgische bedrijf Parcify bezorgt in Antwerpen pakketjes op basis van smartphonelocaties. Mede-oprichter Patrick Leysen zegt dat mensen zo thuis niet hoeven te wachten op hun pakketje. "Je hoeft dus eigenlijk niet eens in te vullen waar je het pakketje geleverd wilt hebben. Wij komen waar jij bent."

Binnenkort komt Parcify ook naar Amsterdam. Volgens Quix zou dit vooral goed kunnen werken in grote steden. "Maar je moet ook kunnen aangeven wanneer je het niet wilt ontvangen. Ik kan me voorstellen dat je het misschien niet handig vindt om je pakketje te ontvangen als je in het park zit", zegt Quix.

Deel artikel: