NOS Op 3
Privéfoto's & Zout Fotografie

Bij de volgende Olympische Spelen in 2020 staan er vijf nieuwe sporten op het programma. In Tokio strijden de beste klimmers, skateboarders, surfers, honkballers en karateka's om medailles. 

Voor een aantal Nederlandse topsporters kan ineens een droom uitkomen: zij weten sinds gisteren dat ze zich kunnen voorbereiden voor een Olympische kwalificatie. Wij spraken drie van hen.

Klimsport: Nikki van Bergen

Nikki is 23 en zit in het Nederlandse klimteam. Nederland is dan wel zo plat als een dubbeltje, toch zijn we volgens Nikki wel een klimland aan het worden. "Het gaat heel hard met de populariteit van onze sport. Het wordt echt als iets moois gezien dat die nu ook Olympisch wordt." In Tokio wordt het klimmen over drie disciplines verdeeld: lead, boulder en speed.

Nikki van Bergen (18) wil als Olympisch klimmer naar de Spelen in Tokio. Zout Fotografie

Is Nederland er klaar voor?

"De drie disciplines kunnen nog een probleem opleveren. In Nederland is er niemand die alle drie op topniveau doet. Ik ben gespecialiseerd in lead en doe boulder veel als krachttraining. Lead is wat de meesten onder klimmen verstaan: zo hoog mogelijk de wand op. We hebben in Nederland nog geen faciliteiten voor speedklimmen." Bij boulder klimmen sporters overigens een korte, moeilijke route zonder gezekerd te zijn.

Hoe ga jij je voorbereiden?

"Ik moet me in de breedte gaan ontwikkelen, dus ook speedklimmen gaan leren. Al sinds ik klein ben doe ik aan landelijke wedstrijden mee, en ik pas me gemakkelijk aan - dat moet dus wel goed komen." Maar de internationale concurrentie is zwaar. Oostenrijk en Frankrijk zijn traditioneel grote klimlanden en ook in Japan is de klimsport sterk in opkomst. "Dat wordt nog spannend, maar dit is iets geweldigs om me op voor te bereiden. Ik ga ervoor!"

Skateboarden: Douwe Macaré

Volgens Nederlands kampioen skateboarden Douwe (24) krijgt die sport nu eindelijk een beetje erkenning. "Skaten is een rauwe straatsport en dat maakte het altijd een underdog. Er zal nu niet zo veel veranderen en we blijven gewoon op straat skaten, maar hopelijk krijgen we wat hulp van het NOC-NSF."

"Bijvoorbeeld bij het bouwen van skateparken. Soms denk ik wel eens, waar zijn we mee bezig? Sommige skateparken worden van het verkeerde materiaal en op de verkeerde hoogte gemaakt. Ongelofelijk, hoe durven ze, denk ik dan. Er wordt zo veel geld weggegooid."

Douwe Privéfoto

Ga je je nu voorbereiden op de Olympische Spelen?

"Ik blijf gewoon doorgaan met waar ik mee bezig was. Het is niet zo dat ik nu beter m'n best ga doen, maar natuurlijk lijkt het me heel tof om naar Tokio te gaan." Met de Spelen over vier jaar heeft Douwe een langetermijnplan. "Je weet dan wel waar je het voor doet."

Kunnen Nederlandse skateboarders een beetje meekomen op wereldniveau?

"Zeker, vooral op Europees niveau zijn we lekker bezig. En ook op wereldniveau. Er zijn veel goede Amerikanen, Brazilianen en Australiërs, maar er zijn ook een paar Nederlanders die mee kunnen komen." Zelf werd Douwe in juli nog tweede bij een Europese wedstrijd in Londen.  

Surfen: Yannick de Jager

Pro-surfer Yannick de Jager (29) is er duidelijk over: "De Olympische Spelen is een legendarisch doel om naar te streven." 

Yannick heeft zich de laatste twee jaar niet alleen op wedstrijden gefocust, maar ook op filmprojecten. Nu surfen ook een Olympische sport is, gaat de surfer er wel over nadenken of een overwinning op de Olympische Spelen zijn volgende doel is. "Dit is wel iets heel bijzonders, het is een magisch sportevenement, maar dan zou ik er wel volledig voor moeten gaan."

Is surfen geschikt als Olympische sport?

Yannick vraagt zich af hoe een surfwedstrijd tijdens de Spelen in Tokio eruit zal gaan zien. "Internationale surfwedstrijden worden altijd georganiseerd op plekken waar op dat moment de beste condities zijn." Het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat er op het moment van de Spelen goede surfcondities zijn op de Japanse wateren. 

Yannick Privéfoto

Vanuit de surfwereld komen er volgens Yannick ook andere kritische geluiden: "Hoe erg hebben de Spelen surfen nodig om een jong publiek te trekken? Surfen heeft de Olympische Spelen zelf namelijk niet nodig, het is wereldwijd al zo groot. Er zijn veel internationale wedstrijden en er bestaat een hele lifestyle om het surfen heen. Veel kledingmerken willen zich er bijvoorbeeld ook aan binden."

Zien we straks Nederlandse surfers in Tokio?

Volgens Yannick is de sport in Nederland erg in ontwikkeling. "Het lijkt wel of het ieder jaar drukker wordt in de zee. En er zijn zeker signalen dat er een paar Nederlandse surfers zijn die internationaal hoge ogen kunnen gaan gooien." Misschien Yannick zelf dus wel.

STER reclame