AFP

Moslima's slaan terug naar Trump

Een nieuwe rel in Amerika rond Donald Trump. Met duizenden tweets en de hashtag #CanYouHearUsNow protesteren vooral moslimvrouwen tegen de Republikeinse presidentskandidaat. Dat doen ze, omdat Trump eerder uithaalde naar Ghazala Khan, de moeder van een gesneuvelde Amerikaanse soldaat.

Vorige week stond Khan naast haar man, die Trump in zijn speech op de Democratische Conventie aanviel. Hun moslimzoon offerde zich op in Irak en kwam daar om, maar Trump heeft nog niks of niemand geofferd, zei Khan. Trump reageerde denigrerend, en sneerde ook naar Khans vrouw. "Ze stond daar maar en had niets te zeggen, misschien mócht ze wel niets zeggen, ik weet het niet."

Dat viel dus niet goed bij de Amerikaanse moslima's. Om te laten horen wie ze zijn en hoe ze zich uitspreken, twitterden ze massaal met #CanYouHearUsNow.

Een van hen is Dalia Fahmy, docent Politieke Communicatie aan de LIU Brooklyn. "Door de familie Khan aan te vallen, probeert hij ze stil te krijgen en de aandacht van de speech af te leiden. Met deze campagne willen we laten zien dat moslima's in Amerika en de rest van de wereld een stem hebben."

"Door de stemmen van alle vrouwen te laten horen, verdrukken we Trumps vrouwenhaat, racisme en de verdeeldheid die hij schept."

Ook Rowaida Abdelaziz (24) twitterde mee: "Moslima's komen weinig in de media. Met deze tweetstorm willen we ons verhaal vertellen, de diversiteit bevorderen en de kracht van Amerikaanse moslima's laten zien."

Ghazala Khan reageerde zelf overigens eerder al. Ze zei dat ze zweeg omdat ze emotioneel was door de rouw om haar zoon en dat ze zelfs geen foto van hem kan zien zonder te huilen.

Deel artikel: