NOS Op 3
Valve

Gokken in de populaire game Counter-Strike, daar wil de Australische politicus Nick Xenophon van af. In het spel kan je een nieuw uiterlijk voor wapens krijgen, zogenoemde skins. Die kan je gebruiken, verkopen, maar ook gebruiken om online mee te gokken voor echt geld.

Zo'n skin kan - afhankelijk van hoe zeldzaam die is - heel veel geld waard zijn. Verkopen is dan aantrekkelijk, maar sommige mensen gebruiken ze als een soort fiches op goksites die opereren in een grijs gebied op het internet. Analisten verwachten dat gokkers - en daar zitten veel tieners tussen - dit jaar ruim 6,5 miljard dollar zullen inzetten op dat soort sites.

Skins voor geweren in Counter-Strike csgostash.com

Een slechte zaak, zegt Xenophon, omdat jongeren zo te makkelijk in aanraking komen met gokken. Op die goksites kan je bijvoorbeeld gokspelletjes spelen met je skins, of ze gebruiken om te wedden op de uitslagen van online wedstrijden Counter-Strike. Gamebedrijf Valve (van zowel Counter Strike als online game-marktplaats Steam) heeft niets te maken met zulke sites, maar wordt daar nu wel mee geassocieerd.

Het afgelopen jaar kregen gamebedrijven als Valve steeds vaker te maken met tieners die zeggen veel geld te hebben verloren met het gokken. Valve kreeg zelfs twee rechtszaken aan zijn broek. Dat was reden voor Valve om de illegale goksites aan te schrijven dat ze niet langer gebruik mogen maken van hun online marktplaats Steam om het online gokken te faciliteren (met enig succes volgens Bloomberg). 

Dat zou wel eens het einde kunnen betekenen voor de handel in skins en het gokken daarmee. En dat terwijl het een publiek geheim is dat juist die skins een van de redenen zijn voor de populariteit van Counter-Strike. 

Onze correspondent in Australië, Robert Portier, denkt overigens dat het wetsvoorstel weinig kans maakt. "Het klinkt als een proefballon", zegt hij. "Xenophon leidt een kleine partij en hij heeft geen schijn van kans om zijn wetsvoorstel door het parlement te krijgen zonder de steun van de twee grootste partijen. Die partijen hebben op dit moment belangrijker dingen aan hun hoofd dan online gokken."

STER reclame