Een bijzonder festival voor bijzondere mensen

Bianca houdt van dansen en heeft wel zin in een festivalletje. "Het is voor het eerst dat ik naar zo'n festival ga. Je moet doen wat je nog nooit gedaan hebt, toch?" Samen met een groepje andere mensen met een beperking reist ze vanuit Rotterdam naar het Amsterdamse Westerpark voor mini-Milkshake.

Festival Milkshake bestaat 5 jaar en viert dat met een extra editie voor jongeren met een beperking, denk aan autisme, borderline of PDD-NOS.

Festival = stress

Masja Ottenheim en Sue Virginia Smith werken voor zorginstelling Philadelphia en begeleiden mensen met een beperking. Sue bedacht samen met Milkshake het evenement: "Veel mensen met een beperking kunnen of willen niet naar grote festivals, het is te groot, te verwarrend, te veel prikkels. Het levert ze vaak veel stress op."

Dat begint al met het kopen van een kaartje, de reis, de aankomst. "Als ze bijvoorbeeld 10 euro bij zich hebben, en bij het kopen van muntjes komt dat niet goed uit, bijvoorbeeld omdat je dan een aantal munten kunt kopen per 9 euro of 12, dan roept dat al veel vragen op. Iemand met autisme kan daardoor in de stress schieten."

En dan ben je vaak het terrein nog niet eens op.

Drugs zijn verboden. Behalve de Ritalin natuurlijk.

Begeleider Sue

Rodeolul

Om het aantal prikkels te verkleinen en het klein en veilig te houden, is er één podium, een foodtruck en een bar waar geen alcohol te krijgen is. Ook drugs zijn verboden. "Behalve de Ritalin natuurlijk die de mensen zelf meenemen," lacht Sue. In plaats van de 12.500 bezoekers die dit weekend over het Amsterdamse Westergasterrein struinen, zijn er bij deze mini-Milkshake 250.

Het zijn cliënten uit zorginstellingen en hun begeleiders. Volgens Marieke Samello die Milkshake organiseert is er ook minder provocerend entertainment. "De rodeolul is pas voor op de grote editie."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Goed doel

Het evenement wordt betaald uit de kaartverkoop van de weekendeditie. De bezoekers hoeven dus niets te betalen voor de toegang en krijgen eten en drinken. Elk jaar betrekt de organisatie van Milkshake een goed doel bij het evenement, dat is dit jaar de extra editie. De kaarten waren binnen no-time weg.

Sue staat er niet van te kijken dat er zoveel animo voor is. "De meeste evenementen voor mensen met een beperking zijn vaak kinderlijk. De mensen met wie ik werk, houden ook gewoon van rap en hiphop en willen gewoon dansen, knallen."

Je mag zijn wie je bent

Voor de bezoekers betekent het dat ze volledig in de maatschappij staan, zegt Sue. "Milkshake is een festival voor iedereen, het maakt niet uit hoe je er uit ziet, of waar je van houdt, man of vrouw. Je bent zoals je bent en dat is oké. Het is voor hen heel belangrijk om dat te zien. Je kunt gewoon plezier maken met mensen die net zo zijn als jij."

Volgend jaar weer

Bianca vindt het festival helemaal geweldig. "Het is hier heel gezellig, allemaal leuke mensen. Het is feest voor iedereen." Marieke is blij om te zien dat het aanslaat en wil het graag groter aanpakken volgend jaar. "Er kan zo nog 200 man bij."

Deel artikel: