NOS Op 3

Sinds maandag beheerst bovenstaande foto het Australische nieuws, nadat een televisieprogramma schokkende beelden naar buiten bracht uit jeugdgevangenissen. Via een handgeschreven briefje bedankt de jongen op de foto, de 18-jarige Dylan Voller, iedereen voor het medeleven: "Ik wil iedereen bedanken die de waarheid naar buiten heeft gebracht."

De brief werd gedeeld door zijn advocaat:

Op de Australische televisie was te zien hoe naakte gevangenen in jeugdgevangenissen in hun cel werden geslagen en met traangas bespoten. Vooral de foto van Dylan, die halfnaakt en met een zak over zijn hoofd vastgebonden in een rolstoel zat, zorgde voor boze reacties. Het onderzoeksprogramma Four Corners maakt vergelijkingen met beruchte gevangenissen als het Amerikaanse Guantánamo Bay en het Irakese Abu Ghraib.

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft al gezegd dat er een groot onderzoek komt naar de misstanden in de gevangenis.

Spuger

Dylan, bij de bewakers bekend als 'een spuger', werd vastgebonden op de dag dat hij zou worden overgeplaatst naar een gevangenis voor volwassenen. Dat wilde hij niet, dus dreigde hij zelf zijn hand te breken, zodat hij naar het ziekenhuis moest. Andere beelden laten zien hoe hij wordt uitgekleed in zijn cel en met traangas werd bespoten.

Camerabeelden van de mishandelingen

Het is niet de eerste keer dat er beelden naar buiten komen van mishandelingen in Australische gevangenissen. Zo was al langer bekend dat er traangas gebruikt werd in een van de gevangenissen. Human Rights Watch wil dat er nu een definitief einde komt aan de mishandelingen.

De advocaat van Dylan wil dat hij meteen vrijkomt uit de gevangenis voor volwassenen waar hij nu zit: "De gevolgen van deze jarenlange mishandeling moeten meteen onderzocht worden en hij heeft onmiddellijk hulp nodig." 

Op dit moment mogen de Australische gevangenissen tijdelijk geen anti-spuugkappen gebruiken en mensen vastbinden in een stoel, totdat de uitkomsten van het politie-onderzoek bekend zijn.

Dylan, die veroordeeld is voor berovingen, een autodiefstal en een mishandeling, heeft gezegd dat hij zijn leven wil beteren. "Ik wil ook graag de kans grijpen om mijn excuses te maken voor wat ik fout gedaan heb", schrijft hij in zijn brief. " Ik kan niet wachten om vrij te komen en het goed te maken."

STER reclame