Onderzoek op de vrachtwagen in Nice

Deze man hielp om de dader in Nice uit te schakelen

De aanslag in Nice, waarbij 84 mensen omkwamen toen een aanslagpleger zich met een truck in de menigte boorde, had nog veel erger kunnen aflopen. Een man op een scooter slaagde erin om bij de cabine te komen en aanslagpleger Mohamed Lahouaiej Bouhlel enige tijd af te leiden. De politie kon hem daarna uitschakelen.

Nadat Bouhlel was doodgeschoten, bleef het lot en de identiteit van de heldhaftige scooterrijder onduidelijk. Sommige ooggetuigen dachten te hebben gezien dat hij onder de vrachtwagen terecht was gekomen. Vandaag blijkt dat de man, die Franck heet, het drama toch heeft overleefd. In de Franse krant Nice Matin vertelt hij zijn verhaal.

'De lichamen vlogen alle kanten op'

Franck, die met zijn vrouw op de scooter terugreed van de vuurwerkshow op de boulevard, vertelt hoe hij de truck op zich af zag rijden. "We merkten dat de menigte achter ons in beweging kwam. We hoorden geschreeuw en er stonden auto's in de weg. Mijn vrouw riep dat er iets fout was. Toen ik me omdraaide, zagen we de mensen alle kanten op vluchten. Toen zagen we de truck op ons af komen."

De bestuurder van de vrachtwagen reed over de stoep, waar hij zo veel mogelijk mensen probeerde te raken. "Hij reed me vol voorbij, ik zie nog voor me hoe de lichamen alle kanten op vlogen", zegt Franck. "Ik heb vol gas gegeven en ben er achteraan gegaan." Doordat zijn scooter een krachtige motor heeft, lukte het vrij snel om bij de achterkant van de vrachtwagen te komen.

Omdat de vrachtwagen slingerde, kon Franck langszij komen. Hij gooide zijn scooter tegen de vrachtwagen aan en rende een stuk mee. Dit moment is door omstanders op video vastgelegd.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'Het wapen werkte niet'

Eenmaal bij de cabine klom Franck op het trapje bij het open raam naar boven, aan de kant waar Bouhlel zat. "Ik keek hem aan en sloeg hem, en nog eens. Met alle kracht die ik in mijn linkerhand had - ik ben rechtshandig - raakte ik zijn gezicht. Hij zei niets, hij ontweek de klappen niet eens." Bouhlel richtte het wapen op hem en haalde de trekker over, zo zegt Franck. "Het wapen werkte niet. Ik had de indruk dat hij het wilde herladen, ik weet het niet."

Ik was eigenlijk klaar om te sterven. Ik was helder en bereid om te sterven om dit te stoppen.

Franck

"Ik was eigenlijk klaar om te sterven. Ik was helder en bereid om te sterven om dit te stoppen. Ik bleef tikken uitdelen, en probeerde via het raam naar binnen te klimmen omdat ik die verdomde deur maar niet open kreeg."

Uiteindelijk gaf Bouhlel Franck met zijn wapen een klap tegen zijn hoofd, waardoor hij van het trapje viel. Inmiddels was de politie al ter plekke. Er volgde een vuurgevecht, waarbij Bouhlel werd doodgeschoten.

Nog meer scooters?

De heldhaftige daden van Franck klinken bijna als een Hollywoodscript. Volgens NOS-correspondent Frank Renout is dit verhaal niet het eerste. "Er zijn meerdere mensen geweest die beweren de truck te hebben nagejaagd," zegt hij. "Aan de beelden te zien is de man in Nice Matin de enige die het ook daadwerkelijk geprobeerd heeft."

Vanwege de chaos tijdens de paar minuten dat de truck door de menigte reed, zijn de verhalen volgens Renout moeilijk te checken. "Er heeft op een gegeven moment zelfs iemand in een Engelstalige krant beweerd dat hij in de cabine heeft gezeten en met de bestuurder gevochten zou hebben. Dat lijkt mij heel sterk, het is bovendien nergens hier in Franse media opgedoken - terwijl die er toch echt bovenop zaten."

Het lijkt erop dat dit verhaal van Franck klopt. "Nice Matin heeft na de aanslagen echt geweldig werk verricht en is bijna foutloos geweest - zij zijn niet voor niets degenen die de identiteit van deze man hebben achterhaald."

Reconstructie van de aanslag in Nice

Deel artikel: