Bier uit regenwater

Het regent meters bier in Amsterdam

Bij een stevige regenbui denk je misschien niet meteen aan bier, maar Joris Hoebe wel. De Amsterdamse ondernemer is zelf hobbybrouwer en zag de afgelopen maanden de regen met bakken uit de hemel komen. "Eén en één is twee", zegt Hoebe. "Ik heb pannen gepakt om het regenwater op te vangen en daar heb ik mijn eerste biertje mee gemaakt."

Maar de hobby liep uit de hand. Inmiddels wordt het regenwater op meerdere daken in Amsterdam opgevangen en er een speciaalbiertje van gebrouwen bij een echte brouwerij. Bovendien is het biertje onderdeel van een groter verhaal: het probleem van steeds meer regen in de stad.

Door klimaatverandering komen er meer wolkbreuken en al dat water kan vaak nergens heen. "De riolen zijn daar niet op gebouwd", zegt Hoebe. "Kelders komen onder te staan en het is slecht voor de infrastructuur. Dat probleem willen we op een leuke manier op de kaart zetten."

Eerst had ik een hekel aan de regen, nu denk ik: bier!

Joris Hoebe

"Wat is er nou leuker dan bier? Iedereen haat regen, maar iedereen houdt van bier. Ik hoop dat mensen door het drinken van dit biertje zelf ook gaan nadenken over hoe we de stad regenbestendig kunnen maken en wat je met regenwater kunt doen. Zelf zijn we ook al bezig met nieuwe ideeën, zoals brood, waterijsjes of soep."

Het regenwaterbier is inmiddels geprofessionaliseerd. Hoebe klopte met zijn idee aan bij brouwerij De Prael in Amsterdam en daar is het biertje Hemelswater uit voortgekomen. Dat wilden we met eigen ogen zien (en proeven):

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Maar smaakt het goed? "Dat was de grote vraag", zegt Hoebe. "Inmiddels weten we dat. Regen is een schoon en gezond product. Er zitten geen mineralen of kalk in, daardoor wordt het een veel zachter biertje."

"Wat ik interessant vind, is dat we in de stad zo'n afstand hebben tot de natuur om ons heen", zegt Hoebe. "Door dit soort dingen kunnen we weer naar regen kijken als iets dat ons leven kan verrijken. De mensen met wie we dit bespraken, dachten eerst: leuk grapje, ludiek. Maar nu merken we om ons heen dat er veel enthousiasme is."

Joris Hoebe

Dat regenwater wordt onder meer opgevangen bij het Volkshotel in Amsterdam. "We vonden het een mooi initiatief en werken er graag aan mee", zegt José Dol van het Volkshotel. "Bovendien zitten we aan de Wibautstraat en dat moet de groenste straat van Amsterdam worden. Dus het was een goede match."

Het regenwater vangen we op via onze groene daken.

José Dol

"We hebben op ons gebouw groene daken waar we het water opvangen. Door de beplanting stroomt het water geleidelijk aan door de regenpijpen naar beneden. Dat vangen we op de parkeerplaats op in een grote bak van 1000 liter. Als die vol zit, brengen we 'm naar de brouwerij."

José Dol

Ook bij De Prael zijn ze enthousiast over het concept. "De filosofie erachter sprak me aan", zegt bierbrouwer Thomas Gesink. "Ik vond het vernieuwend en dat zijn wij ook, daarom zijn we erin meegegaan. Los van een brouwerij zijn we namelijk ook een sociale onderneming met arbeidsplaatsen voor mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. We proberen de maatschappij ook een beetje beter te maken, dus dat klikte wel."

Het feit dat je nadenkt over het product dat je gebruikt, maakt het lekkerder.

Thomas Gesink

En het bier? "Los van dat het goed smaakt, heb je een extra beleving bij het nemen van een slok", zegt Geesink. "Het feit dat je nadenkt over het product dat je gebruikt. Dat maakt het lekkerder om te drinken, vind ik. Ook al is het mentaal."

Thomas Gesink

Deel artikel: