Toeristen wachten op ministers.

Wie is de baas als Rutte op wandelvakantie is?

Op het Haagse Binnenhof is de komende weken bijna geen politicus te bekennen. Geen ministersauto's op weg naar de ministerraad en toeristen zien bij de rondleiding door de Tweede Kamer alleen een zaal vol lege blauwe bankjes.

De politiek is met zomerreces. De Tweede Kamer heeft acht weken verlof en de ministers en staatssecretarissen ruim vier weken. Op 6 september is iedereen er weer.

Waar is iedereen naartoe?

Premier Rutte houdt zijn vakantiebestemming altijd geheim, maar in de wandelgangen is bekend dat hij veel van New York en de bergen houdt. Vicepremier Asscher zegt ook niet waar hij heengaat. De rest heeft er minder moeite mee:

Vakantiebestemming zomer 2016 van het kabinet-Rutte

Azië + AfrikaEuropaNederland
Schippers van VWS - JapanVan der Steur van Veiligheid en Justitie - Groot-Brittannië & Frankrijk Blok van Wonen - Friesland 
Bussemaker van Onderwijs - ThailandDijsselbloem van Financiën - Groot-BrittanniëPlasterk - thuis, hij herstelt van hartoperatie
Hennis van Defensie - TanzaniaKamp van Economische Zaken - Duitsland & Oostenrijk
Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking - Portugal
Koenders van Buitenlandse Zaken - Italië of Griekenland
Schultz van Infrastructuur - Italië

Wie regeert nu het land?

Nederland wordt wel degelijk nog bestuurd; want er is altijd een invalpremier in de buurt. Die moet bij dringende zaken onmiddellijk in actie komen, maar werkt dan gewoon vanuit het eigen kantoor, niet vanuit het Torentje. Rutte houdt via telefoon en mail contact en kan in geval van nood ook altijd snel in Den Haag zijn.

Het ministerie van Algemene Zaken heeft een schema gemaakt en wijst ieder reces andere ministers aan. Dit jaar zijn minister Hennis, Van der Steur en Blok de klos. De vierde week is Rutte weer present.

De invalpremier heeft doorgaans niet heel veel te doen. De Tweede Kamer vergadert niet dus worden er geen wetsvoorstellen aangenomen. De ministerraad is ook van de agenda geschrapt, dus er worden even geen nieuwe plannen goedgekeurd.

Terug voor Prinsjesdag

De ministersploeg heeft vier weken korter vrij dan de Kamerleden. Begin augustus gaan de voorbereidingen van Prinsjesdag namelijk van start. Daarvoor moeten nog allerlei koopkrachtplaatjes worden gemaakt en ook de eerste versie van de Troonrede van koning Willem-Alexander wordt al doorgenomen.

Kamerleden liggen overigens niet allemaal acht weken aan het zwembad. Ze leggen ook werkbezoeken af:

Vanaf het vakantieadres wordt ook goed in de gaten gehouden wat er in de wereld en in Nederland gebeurt. Als een meerderheid van de Tweede Kamer een onderwerp belangrijk vindt om met een minister over te praten, kan een recesdebat worden gepland, zo staat op de website van de Tweede Kamer.

De Kamerleden mailen met elkaar en haasten zich dan naar Den Haag. Dat hoeven trouwens niet alle 150 Kamerleden te zijn. Het kan ook om een clubje gaan, een commissie.

De afgelopen acht jaar is het zomerreces altijd onderbroken. In 2014 ging dat om de neergestorte MH17, vorig jaar om Griekenland. Vaak gaat het om buitenlandse onderwerpen zoals Syrië of de Eurozone, Libië of de situatie in Gaza en Israël. Maar ook voor binnenlandse onderwerpen is de vakantietent wel eens opgebroken, zoals de dienstregeling van de NS.

Afgelopen weekend besloten regeringspartijen PvdA en VVD om de zomervakantie van de Tweede Kamer niet te onderbreken voor spoedoverleg over Turkije.

Deel artikel: