In plaats van een drankje met vrienden doen jongeren de laatste jaren steeds vaker 'een ballonnetje'. Lachgas stijgt in populariteit. Uit onderzoek van verslavingskliniek Jellinek blijkt dat het gebruik van lachgas sinds 2012 fors is gestegen.
En dat vindt ook staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zorgwekkend. Zo zorgwekkend dat het na de zomer zeer waarschijnlijk op de agenda van de Tweede Kamer komt.
Radiozender FunX had vorige week een thema-avond over lachgas, waarin de staatssecretaris reageerde. "We zien dat het gebruik van lachgas toeneemt, en dat is reden voor ons bij Volksgezondheid om dat in de gaten te houden. Dat dit ernstiger kan worden is duidelijk. We moeten dit onderzoeken."
Vorig jaar waren er ook al Kamervragen over het toenemende gebruik van lachgas onder jongeren. De antwoorden van Van Rijn gingen toen over medicinaal lachgas, terwijl jongeren juist industrieel lachgas gebruiken. "De antwoorden van toen waren onvolledig, omdat verschillende lachgassen ook verschillende effecten kunnen hebben. Daar moet onderzoek naar gedaan worden. We kennen nu alleen nog de effecten op korte termijn zoals hoofdpijn en misselijkheid, maar de effecten op lange termijn zijn onbekend."
PvdA-kamerlid Marith Volp, die in 2015 de Kamervragen stelde, zegt tegen FunX dat het gebruik van lachgas weer besproken moet worden in de Tweede Kamer. Volgens de woordvoerder van Van Rijn komt de kwestie na het zomerreces waarschijnlijk weer aan de orde.
FunX-reporter Laila Khatiri deed zelf een onderzoekje naar het gebruik van lachgas. Van de 500 mensen die ze ondervroeg, zei 70 procent het wel eens gebruikt te hebben en het merendeel gebruikt het ook thuis.
Gas inhaleren uit een ballon bleek ook al populair op Koningsdag vorig jaar. In plaats van kraampjes met oude spullen van zolder staan er nu ook mensen patronen te verkopen op straat. Dat is verboden, maar voor de politie was het geen prioriteit om er boetes voor uit te delen.
Het Trimbos Instituut constateerde dat eerder ook al. "We zien het met het festivalseizoen en op Koningsdag", zegt Daan van der Gouwe. "Maar er worden weinig incidenten gemeld. Daarom is het goed mogelijk dat de politie de prioriteiten ergens anders legt. Maar dan kan het beeld ontstaan dat het legaal is en dat het bij Koningsdag hoort, net zoals oranjebitter."
Naast de stijging van het gebruik op festivals en feesten wordt het volgens FunX dus ook heel vaak thuis gedaan. "De meerderheid van de mensen die onze enquête heeft ingevuld, gebruikt lachgas thuis", zegt Khatiri. "Jongeren vinden het gewoon een leuk alternatief voor alcohol."
Dat vindt ook gebruiker Robbert van 26: "Na een dag hard werken is het een lekker afzakkertje. Alles wordt vertraagd en je bent in een soort extase." Jesse (25) vindt het een heerlijk roesje dat een paar minuten werkt. "Het is alsof je in een andere wereld wordt getrokken. Je lijkt even te zweven." Hij voegt eraan toe het niet te vaak te doen. "Ik kan me niet voorstellen dat het goed is voor je hersencellen."
Risico's
Dat je lachgasballonnen niet mag verkopen, is niet voor niets, want aan lachgas kleven risico's. Lachgas valt onder de Geneesmiddelenwet. Als je het in een ballon verkoopt, is het een drug.
Als je lachgas neemt, loop je kans op misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ook kan het gebruik ervan uiteindelijk leiden tot schade aan de hersenen en het ruggenmerg. De kans dat je eraan verslaafd raakt, is wel klein.