Hadden al die jonge Turkse militairen gisteren wel een keus?

Turkije gisteravond en vandaag: woedende menigtes die soldaten belagen, omdat zij degenen waren die de staatsgreep pleegden. Online worden veel foto's gedeeld van jonge militairen die worden geschopt en geslagen. Maar hadden zij gisteren eigenlijk wel een keus, of waren ze kanonnenvoer?

"In Turkije geldt de dienstplicht", zegt Gareth Jenkins, een vooraanstaand militair analist in Turkije. "Dat betekent dat er heel veel jonge soldaten in het leger zitten. Toen ik gisteren, toen alles nog relatief rustig was, langs de blokkades liep zag ik jongens van een jaar of 18. Ik kreeg sterk de indruk dat ze geen flauw idee hadden wat ze aan het doen waren."

Lynchpartijen

In de video hieronder kruipt een jonge soldaat uit een tank, nadat hij was belaagd door een demonstrant. Een politieagent ontfermt zich daarna over hem.

Jenkins vermoedt dat de jonge soldaten niet allemaal wisten waarom ze gisteren blokkades moesten opwerpen, waar al die activiteit voor was. "Zeker na alle spanningen de afgelopen tijd is het niet ongewoon dat de Bosporus wordt afgesloten", zegt Jenkins. "En ook na de aanslag van Nice van gisteren is het niet gek dat jongens dachten dat er een terroristische dreiging was of iets dat daarop lijkt."

Steun voor militairen

"Doordat deze beelden veel gedeeld worden, lijkt het of Turken massaal boos zijn op soldaten", zegt Hasan Yilmaz. "Maar ik zie het online kantelen. Op Facebook worden veel posts gedeeld waarin staat dat ze juist achter de soldaten staan die niet bij de coup-plegers horen."

Deze bijvoorbeeld. In de post hieronder staat: 'We staan achter onze Turkse soldaten die niet bij een handjevol coup-plegers horen. Wees niet verdrietig en bang, Turkse soldaten'.

Veel militairen zijn rond de 18 jaar oud, soms zelfs nog jonger doordat hun leeftijden niet goed zijn geregistreerd, legt Jenkins uit. "Ze vertrouwen op hun meerderen in het leger en doen wat die hun opdragen. Maar ze zijn door hun jonge leeftijd wellicht wat naïef."

Deel artikel: