Een Turkse tank bij het Atatürk-vliegveld in Istanbul

Ooggetuige: vliegveld bestormd door Erdogan-aanhangers

Volgens ooggetuigen is de luchthaven Atatürk in Istanbul bestormd en overgenomen door Turkse burgers. Volgens de Nederlandse Melissa Deli, die is gestrand op de luchthaven, viel een groep Erdogan-aanhangers de luchthaven twee keer binnen. Er zouden nu meer aanhangers dan reizigers op het vliegveld zijn.

"De eerste keer stond ik ernaast toen ze naar binnen stormden", zegt Deli. "Toen hoorde ik schoten. Dat was wel even een hartverzakkingsmoment. Op dat moment stonden er nog militairen buiten. Iedereen begon te rennen."

Inmiddels hebben de militairen zich teruggetrokken van het vliegveld. Op beelden van de Turkse televisie is te zien hoe een tank bij de luchthaven achteruit rijdt, gevolgd door een grote menigte.

Nadat de militairen weg waren, drong volgens Deli opnieuw een grote groep aanhangers het vliegveld binnen. "Ze kwamen gillend en schreeuwend de vertrekhal in. Er is geen beveiliging meer aanwezig, ze konden zo doorlopen."

Sinds 01.30 uur zou het rustig zijn op de luchthaven. Deli: "Ze gillen niet meer, maar lopen nu vooral doelloos rond. Zelf weten ze ook niet wat ze hier willen doen."

Wachten tot het rustig is

De vlucht van Melissa zou rond middernacht vertrekken, maar voor die tijd was al aangegeven dat er vertraging zou zijn. "Ik verwacht niet dat er vandaag nog vluchten gaan, of dat er überhaupt nog iets gaat gebeuren. Mijn moeder en ik zijn gestrand op het vliegveld, we hebben geen familie in Istanbul. Vanavond moeten we waarschijnlijk op het vliegveld blijven. Zolang het veilig is."

Deel artikel: