Istanbul Soldaten Staatsgreep Turkije

Ooggetuige: ik kan niet meer terug naar huis

In Istanbul is de situatie op het moment onrustig, nadat het leger een staatsgreep heeft gepleegd. De 23-jarige Lianne Jak woont in het Europese deel van de stad en was op het moment van de staatsgreep bij vrienden aan de andere kant van de Bosporus.

"We zitten nu op een balkon aan het water in het Aziatische deel van Istanbul. We mogen de straten niet op en kunnen niet naar huis", zegt ze.

Helikopters

Lianne woont in de wijk Cihangir, waar het volgens Turkse media onrustig is. "Ook op het Taksimplein schijnt het een chaos te zijn. We hebben alleen geen idee wat daar gebeurt. Hier vliegen in helikopters over we zien politieboten op het water."

Volgens Lianne is het binnen wel rustig. "Niemand weet wat er aan de hand is. We kijken tv, meer kunnen we niet doen. We moeten afwachten. Gelukkig hebben we nog wijn genoeg, dus het komt goed."

Sociale media in Turkije zijn inmiddels geblokkeerd. De Turkse president Erdogan heeft het Turkse volk via de staatstelevisie opgeroepen de straat op te gaan om te demonstreren tegen de staatsgreep.

'Ik denk niet dat mijn vlucht morgen doorgaat'

David van Kampen (31) is voor zijn werk in Ankara. "Ik zit al de hele avond op mijn hotelkamer. Er vloog net een groot aantal vliegtuigen laag over. Toen ik naar beneden keek, zag ik dat de straten helemaal volliepen met mensen en auto's - er reden vooral veel taxi's. Toen kreeg ik via het nieuws en mensen in Nederland door wat er aan de hand is", zegt hij.

"Net hoorde ik een flinke knal. Hier tegenover is alles op zwart gegaan. Iedereen heeft zijn gordijnen gesloten en zijn lichten uitgedaan. Ik was van plan om buiten de deur te gaan eten, maar blijf denk ik binnen."

Voor zijn werk had David morgen eigenlijk naar Jordanië zullen gaan. "Ik had morgen zullen vliegen, maar ik denk niet dat dat nog doorgaat."

Deel artikel: