Slachtoffers van de aanslag in Nice

Wekdienst van 15 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen. Het is vandaag opnieuw wisselvallig en het wordt een graad of 19. Morgen meestal droog, zondag weer wat regen. Wel wordt het 't weekend wat warmer, maximaal 26 graden.

Wat heb je gemist...

Publiek op de boulevard in Nice wordt geëvacueerd

In de Zuid-Franse stad is gisteravond rond 22.30 uur, aan het einde van de nationale feestdag Quatorze Juillet, een witte vrachtwagen ingereden op publiek dat naar de jaarlijkse vuurwerkshow aan het kijken was. De boulevard van Nice stond stampvol met mensen.

In de chaos probeerde het publiek weg te vluchten, maar dat lukte tientallen mensen niet. Zeker tachtig mensen werden doodgereden. Achttien mensen zijn nog in levensgevaar.

De chauffeur van de vrachtwagen is door de politie doodgeschoten. In de cabine is een ID-kaart gevonden van een Franse Tunesiër van 31. Er wordt onderzocht of hij de bestuurder was.

Volgens de ANWB Alarmcentrale zijn er vooralsnog geen meldingen over Nederlandse slachtoffers. Het motief van de dader is nog niet bekend. De aanslag is nog niet opgeëist.

De vrachtwagen waarmee de aanslag is gepleegd

Sanne Reckman liep samen met haar vriend Martijn over de boulevard waar een gezellige sfeer hing. Toen zag ze uit het niets schreeuwende mensen alle kanten oprennen. "Een vader pakte zijn beide kinderen op onder de armen en rende keihard weg. Uit het niets reed een witte vrachtwagen met een rotvaart de menigte in", schrijft ze de NOS.

De vrachtwagen reed enkele meters van de twee Nederlanders af. "Het was onwerkelijk", zegt Sanne. "Het was alsof er opzettelijk in het meest volle deel van de menigte werd ingereden. Ik bleef huilen en trillen en als Martijn er niet was geweest, had ik bevroren aan de grond gestaan", vertelt Sanne. Overal lagen lichamen.

Slachtoffers van de aanslag op de boulevard in Nice

Inwoners van Nice boden hun huizen aan als onderdak of als schuilplaats voor mensen die een plek zoeken in de chaos. Op Twitter gebeurt dat via de hashtag PortesOUvertesNice. Op Facebook idem dito.

De Franse president Hollande heeft de noodtoestand in Frankrijk door de aanslag met de vrachtwagen met drie maanden verlengd. Hij zegt dat het gaat om een verschrikkelijke aanval door terroristen.

Donderdagavond had Hollande nog aangekondigd dat de noodtoestand na 26 juli zou aflopen. De maatregel werd ingesteld na de aanslagen van aanhangers van IS in Parijs in november 2015. Daarna is de noodtoestand twee keer verlengd. Als de noodtoestand geldt, kan de politie onder meer huiszoekingen uitvoeren zonder toestemming van een rechter. Ook kan de politie mensen huisarrest opleggen.

Deel artikel: