Youtube

Beyoncé, Pharrell en Alicia Keys strijden met video tegen racisme

Het verkopen van cd's voor een supermarkt en rijden in de auto van je vriendin met een kind op de achterbank. Het zijn twee alledaagse situaties waarbij zwarte Amerikanen door politieagenten om het leven zijn gebracht en die door de Amerikaanse zangeres Alicia Keys in een video op een rijtje zijn gezet.

Ze krijgt daarbij de hulp van bekende artiesten als Beyoncé, Rihanna en Pharrell Williams. In het filmpje lezen de artiesten 23 verhalen van overleden zwarte Amerikanen voor die de laatste jaren in het nieuws zijn geweest.

"Het dragen van een capuchon", zegt Pharrell Williams over de dood van de 17-jarige Trayvon Martin. "In je auto wachten voor je vrijgezellenfeest", vertelt Lenny Kravitz, het verhaal van Sean Bell (23). Oftewel: ze kwamen eigenlijk om niks om het leven.

"We eisen een radicale verandering om de lange geschiedenis van systematisch racisme te genezen, zodat alle Amerikanen dezelfde rechten hebben en kunnen streven naar geluk", zegt Alicia Keys aan het einde van de video. Via de website weareheremovement.com en een petitie roept ze president Obama op om voor verandering te zorgen.

Eerder deden Beyoncé, Drake en Serena Williams al oproepen voor verandering. "We hebben schoon genoeg van de moorden op jonge mannen en vrouwen in onze gemeenschap", schrijft Beyoncé op haar website. "Het is aan ons om nu in actie te komen en te eisen dat ze stoppen ons te vermoorden."

Drake plaatste op Instagram een emotionele brief waarin hij zei ook voor zijn familie te vrezen. "Ik maak me zorgen over de veiligheid van mijn familie, mijn vrienden en iedereen die slachtoffer kan worden van dit patroon. Het is onmogelijk om te ontkennen dat de relatie tussen zwarten en de politie nog net zo gespannen is als tientallen jaren geleden."

Instagram/Drake

Deel artikel: