NOS Op 3

In Nederland belanden elk jaar tussen de 750 en 800 auto's in het water. In de meeste gevallen kunnen inzittenden uit de auto komen. Toch komen er jaarlijks ongeveer 50 mensen bij om, schat Veilig Verkeer Nederland. 

Wat kun je doen als je met je auto in het water terechtkomt? Rustig blijven is natuurlijk het belangrijkst, al is het natuurlijk maar de vraag of dat lukt als je in het water belandt. 

Belangrijk is wel dat je zo snel mogelijk probeert weg te komen. Dus niet wachten tot je auto is volgelopen, zoals vroeger wel het advies was. Bij cursussen hanteren ze de volgende stappen:

1. Lampen aan

Doe snel je koplampen en binnenverlichting aan als dat nog niet is gebeurd. Je hebt zelf meer zicht, maar bent dan ook goed zichtbaar voor mensen die je willen helpen. Zet de motor van je auto niet uit; je hoeft niet bang te zijn dat je auto in brand vliegt door kortsluiting.

2. Gordel los

Door de klap in het water zit je waarschijnlijk vast in de gordel. Die heeft zijn werk gedaan en dus kan die los. Als dat niet lukt, moet je het mesje op je veiligheidshamer gebruiken. Check dus even of je die wel in je auto hebt en of je erbij kan als je vast in je gordel zit. Zorg eerst dat je zelf los bent en help dan eventueel andere mensen in je auto.

Deze bestuurder in Almkerk had geluk: hij werd door omstanders uit zijn auto bevrijd. De man heeft niets overgehouden aan het ongeluk. SQV Media

3. Zijraam open

Normaal doe je dat met de elektrische bediening, of door het raampje met de hand open te draaien. Klinkt natuurlijk makkelijk, maar als dat niet meer lukt heb je ook weer je veiligheidshamer nodig om je ruit in te slaan. Daarvoor moet je flink rammen, want de ruit moet kapot. 

Als je geen hamer in de buurt hebt kun je ook met bijvoorbeeld iets anders hards, zoals een brandblussertje of de metalen pinnen van je hoofdsteun, de ruit inslaan.

Het kan natuurlijk zijn dat je het desondanks toch niet voor elkaar krijgt om de ruit kapot te krijgen. Blijf rustig, want er is een plan B. Je moet wachten tot je auto bijna volgelopen is met water. Haal nog een keer goed adem en open je deur. Je auto ligt in het water dus je moet veel water wegduwen om je deur open te krijgen. Langzaam duwen is dan beter dan kort en hard.

4. Wegwezen!

Als je het raam kapot hebt geslagen kun je het best met je gezicht naar het dak de auto uit, bijvoorbeeld door eerst in het raam te gaan zitten. Als dat niet lukt, zal je nog iets langer de adem in moeten houden. Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkst dat je zo snel mogelijk de auto uitkomt. 

STER reclame