NOS / Anna Pruis

Demonstranten Amsterdam: het politiegeweld moet gewoon stoppen

"Hashtags heb ik altijd al geplaatst. Maar dat is te makkelijk. Ik dacht: nu ga ik echt iets doen", zegt de 26-jarige Anna. Dus organiseerde ze vandaag een stil Black Lives Matter-protest op de Dam, waar honderden mensen op afkwamen.

Aanleiding voor het protest zijn de dood van de Amerikanen Alton Sterling en Philando Castiler. De twee zwarte mannen werden doodgeschoten door de politie. Van beide schietpartijen verschenen al snel beelden online, die tot grote woede leidden. In veel Amerikaanse steden gingen mensen vannacht opnieuw de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en racisme.

"Ik wil ze met dit protest een hart onder de riem steken", vertelt Anna, die liever niet met haar achternaam in de media komt. "En hun laten zien dat wij echt aan ze denken en het erg vinden wat er gebeurt."

NOS / Anna Pruis

"Dat er gewoon in twee dagen tijd twee moorden plaatsvinden", zegt demonstrant Tamara de Graaf stellig. "En dan nog eentje live op Facebook. Ik moest echt janken toen ik het zag. Het moet gewoon stoppen. Op deze manier laten we zien dat we verandering willen."

"Het is het zoveelste geval van racistisch politiegeweld in Amerika en het komt me echt de neusgaten uit", zegt ook Brian Droop. "Elke keer dat iemand wordt doodgeschoten, is het weer een druppel. Er moet een einde aan het racisme in het algemeen komen, en in het bijzonder bij de politie."

NOS / Anna Pruis

De demonstranten droegen op hun rug teksten als 'Don't shoot, I matter', met daarop de namen van eerdere slachtoffers van politiekogels. Ook hielden ze borden van Mitch Henriquez, Rishi Chandrikasing en Ihsan Gurz omhoog. De drie mannen overleefden een confrontatie met politieagenten niet.

"Discriminatie is nog steeds aan de orde", zegt demonstrant Karima, die ook haar achternaam niet wil geven. "Het is belangrijk om te blijven aankaarten dat het nog steeds een probleem is. En dat we ons met z'n allen daar bewust van worden."

NOS / Anna Pruis

De demonstranten veroordelen de schietpartij in Dallas, waarbij vijf witte politieagenten om het leven kwamen. Toch is er ook een klein beetje begrip. "Ik wil niet zover gaan dat het begrijpelijk is, maar het is wel begrijpelijk dat emoties hoog oplopen", zegt Ab Jaafar. "Maar dat je mensen gaat afschieten, kan echt niet."

"Het is lastig om te zeggen dat ik begrip heb, maar ik heb wel sympathie voor de andere kant van het verhaal", zegt Karima. "Het is natuurlijk niet de juiste manier om het zo op te lossen. Maar als de gemoederen zo hoog oplopen, dan kan je zo'n reactie verwachten."

NOS / Anna Pruis

Anna hoopt dat er dankzij haar demonstratie aandacht blijft voor het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. "Ik ben gewoon een normaal meisje, geen activist. Ik heb nog nooit actiegevoerd. Ik wil aandacht voor de mensen in Amerika."

Deel artikel: