Bouwputtoerisme is tegenwoordig heel normaal

  • Arno Leblanc

    verslaggever NOS op 3

  • Arno Leblanc

    verslaggever NOS op 3

Vergeet het strand, de dierentuin of 't pretpark: de bouwput is voor steeds meer mensen het nieuwste uitje. Zo veel zelfs, dat spoorbeheerder ProRail tribunes neerzet bij werkzaamheden. Aannemer BAM heeft op zijn beurt een bouwtheater ingericht bij werkzaamheden aan Hoog Catharijne in Utrecht.

Dit weekend werd in Nijkerk het dak van een nieuwe spoortunnel geplaatst. ProRail plaatste daar een tribune, zodat iedereen kon komen kijken. "We maken inmiddels bij veel werkzaamheden ruimte voor 'toeristen'", zegt Aldert Baas van ProRail. Omwonenden komen er op af, maar er komen ook mensen van ver om te kijken.

Na massatoerisme en ramptoerisme is er nu dus ook bouwputtoerisme. Het is een fenomeen dat aannemer BAM herkent. "Zeker langlopende projecten krijgen veel aandacht", zegt Huib van Kuilenburg. "Bij Hoog Catharijne kwam een vaste groep iedere dag kijken, vaak oud-bouwvakkers."

De aannemer organiseert ook kijkdagen. "Vroeger mocht je de bouwplaats absoluut niet op. Maar door toegenomen interesse en transparantie, proberen we nu speciale plekken in te richten. Zo hopen we ook dat mensen de bouwplaats niet oplopen, want dat is echt onveilig."

Koffie en thee voor de bouwputtoeristen

En je hoeft niet eens je huis uit om te kijken. Mensen kijken ook via streams. Bijvoorbeeld via bouwwebcam.nl van Eckhart Post. Hij startte die site vijf jaar geleden en veel aannemers en opdrachtgevers bestellen streams bij hem. "Ieder jaar neemt de vraag met zo'n 25 procent toe", zegt Post.

Je kunt via die streams nu zo'n 40 projecten volgen. Ook die aan het spoor in Nijkerk. "Het ligt een beetje aan het project, maar er kijken gemiddeld enkele honderden mensen per dag naar zo'n stream. En in mei was er een dag dat er bijna 5000 kijkers waren voor het project in Nijkerk."

Transparantie

"Opdrachtgevers willen dat aannemers webcams neerzetten", legt Post uit. "Vooral overheden, want die willen transparant werken." Maar bouwvakkers zijn er niet zo blij mee. "Ze zijn dan bang dat de baas of de inspectie ze op de vingers kijkt. Daarom zetten we de cams op zo'n afstand dat mensen niet te onderscheiden zijn."

Post heeft het idee dat er vooral in Friesland veel gekeken wordt. "In maart hadden we een piek van 9000 kijkers naar een project in Burgum. Daar werd een brugdek ingehesen."

Koen staat ook te kijken bij de werkzaamheden. "Dit ga je nooit meer meemaken, zeker niet in Nijkerk. Het is echt groots." Hij is blij met de tribune. "Het zorgt er toch voor dat je het nét wat beter ziet."

Deel artikel: