1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
Privéfoto

Nederlandse filmmakers in de race voor studenten-Oscars

Een beter verjaardagscadeau kon Julia Rombout zich gisteren niet wensen. Tegelijk met haar 25ste verjaardag vierde ze de nominatie bij de studenten-Oscars van de film Lazarus. Julia werkte daar als producer aan mee.

Uit de 1749 ingezonden projecten van filmstudenten van over de hele wereld is Lazarus genomineerd in de categorie 'foreign film narrative'. Lazarus is een absurdistische roadmovie over een moeder die niets meer heeft om voor te leven.

In de categorie 'foreign film documentary' is daarnaast een andere Nederlandse film geselecteerd: My Silicone Love, over een man die dertien levensechte poppen heeft en van ze houdt alsof het echte mensen zijn.

 • Julia Rombout
  Actiefoto op de set
 • Julia Rombout
  Actiefoto op de set
 • Julia Rombout
  Gonzalo tijdens het draaien
 • Julia Rombout
  Crewfoto van Lazarus

"Het nieuws kwam vandaag pas uit, dus ik moest het nog even stilhouden nadat ik gisteren was gebeld", vertelt Julia. "Maar ik stond natuurlijk te springen. Ik was eigenlijk al heel vereerd dat de Filmacademie onze productie had gekozen om in te zenden, want iedere academie mag maar één film per categorie inzenden. Je hoopt nergens op, want er zijn zo veel inzendingen. Het is zo prestigieus."

De Oscars zijn ongeveer wel het hoogst haalbare.

Producer Julia

Julia, inmiddels afgestudeerd, begon twee jaar geleden samen met regisseur Gonzalo Fernandez en scenarist Marielot van der Slikke met de productie van Lazarus. "We vroegen onszelf af wat we nog wilden maken, waar we mee wilden afstuderen. Om nu deze nominatie te krijgen is voor een eindexamenfilm wel ongeveer het hoogst haalbare", zegt Julia. "Dat zijn dingen waar je uiteraard wel van droomt, maar waar je te nuchter voor bent om er echt op te hopen."

Dat juist de organisatie van de Oscars Lazarus selecteert waardeert Julia erg: "De Oscars worden vaak uitgereikt aan de grote Hollywoodfilms. Soms raak ik dan gefrustreerd dat de kleinere films daar minder bij afsteken. Ik vind het heel gaaf dat wij nu dan toch zijn genomineerd, zonder een mainstream film te maken."

Op 22 september weten Julia en de andere crewleden of ze de studenten-Oscar in ontvangst mogen nemen.

Deel artikel: