Nieuwe wet moet huren voor twintiger makkelijker maken

Klaar met je studie en al helemáál klaar met je veel te kleine studentenkamer. Tijd voor een nieuwe woning dus. Als je die kunt vinden. Vooral in grote steden zit de woningmarkt voor starters behoorlijk op slot. Vandaag gaat een wet in werking die jonge, zoekende huurders helpt door middel van een Jongerencontract.

Zo'n contract betekent dat huurders tussen de 16 en 28 maximaal vijf jaar in een woning mogen blijven wonen. In de tussentijd kunnen ze dan verder kijken, zonder dat ze weer onder aan andere wachtlijsten bungelen. Aan het einde van de vijf jaar moet je eruit en komt er een nieuwe jonge huurder in.

Iedereen die al in een huurhuis zit, blijft zitten waar -ie zit.

CU-Kamerlid Carola Schouten

Vanaf vandaag mogen woningcorporaties jonge huurders een huurcontract met maximale duur aanbieden. "Dat mocht eerder alleen maar met campuscontracten, zolang je studeerde, mocht je dan ergens wonen", zegt Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie. Haar partij diende het wetsvoorstel voor de jongerencontracten in.

Er is vooral woninggebrek voor starters in grote steden. "Daar blijft iedereen die een huurhuis heeft, zitten waar 'ie zit. Dus dan beginnen jongeren op de markt onder slechte omstandigheden, bijvoorbeeld bij huisjesmelkers en zonder goede huurbescherming."

Thijs is 22 en een van de eersten die vandaag zo'n huurplek krijgt met een jongerencontract. "Ik had nú een huis nodig, dus dit is ideaal. Over een tijdje ben ik afgestudeerd, en als ik er over vijf jaar uit moet, ben ik 27. Tegen die tijd hoop ik een salaris te hebben waarmee ik meer kans maak op de woningmarkt."

"En ik vind het vooral fijn dat ik terwijl ik hier huur, ik ook nog gewoon punten blijf sparen voor andere huurwoningen in Amsterdam. Maar voorlopig zit ik hier prima in m'n studiootje."

Lijkt een prima oplossing, want je bent vijf jaar zeker van een lekker dak boven je hoofd, maar de Woonbond is minder enthousiast. "Je schuift het probleem een beetje voor je uit", zegt Marcel Trip. "Het probleem is schaarste, daarom zijn er lange wachtlijsten en die los je niet op door woningen die wel beschikbaar zijn, tijdelijk in de verhuur te doen."

Eigenlijk komt het er volgens de Woonbond op neer dat bijbouwen de enige oplossing is. "Maar die woningen staan er niet in een paar weken", zegt Kamerlid Schouten. "Dus dit is een prima oplossing voor deze doelgroep, omdat ze in de tussentijd ook doorschuiven op de wachtlijsten voor andere woningen."

Deel artikel: