NOS Op3 Buitenland

Wat is er zo leuk aan Canada?

John Stalzer / Flickr / Creative Commons by-nd

De chaos in Groot-Brittannië wordt met de minuut groter, nu het merendeel van de Britten gestemd heeft om uit de Europese Unie te stappen. En nu? Degenen die in de EU wilden blijven, hebben plan B ingezet, zeggen ze: naar Canada verkassen.

Zoekterm: move to Canada Google Trends

Dat is wat Amerikanen al decennia roepen als er in eigen land reden tot paniek is: let's move to Canada. En nu nemen de Britten dat dus over. Maar wat is er eigenlijk zo leuk aan Canada, het land van elanden en maple syrup?

Amerikanen zien Canada als een bastion van stabiliteit, beleefdheid en verstandig beleid. Ze noemen ook vaak als voordeel betere gezondheidszorg en strengere wapenwetten; ze zien het land eigenlijk als een liberalere, Europesere versie van Amerika.

Dat kan de Nederlandse Lotte beamen. Ze ging vorige zomer als uitwisselingsstudent naar Toronto en woont en werkt er sinds januari voor een jaar. "Vooral de mensen hier zijn erg fijn. Ze zijn heel vriendelijk en hebben iets Brits qua beleefdheid, ze houden de deur voor je open, en zijn ook heel beleefd in het verkeer."

Lotte (tweede van rechts) in Toronto Lotte van Rosmalen/Facebook

In Londen en Cardiff was Canada vrijdag de populairste bestemming om naartoe te verhuizen. Voor de Britten is het ook niet zo'n gekke keuze: ze hebben tenslotte dezelfde koningin en Canada was ooit een Britse kolonie.

En Canada heeft sinds vorig jaar Justin Trudeau aan het roer staan, de jonge progressieve premier, die vluchtelingen met open armen wil ontvangen.

"Ze zijn echt trots op Trudeau", zegt Lotte. "En op het feit dat ze vluchtelingen opnemen. Ik was bij een wedstrijd van de Toronto Blue Jays, en daar werd met de camera ingezoomd op een groep Syrische vluchtelingen. Welcome to Canada, stond erbij. Waar de hele wereld minder tolerant lijkt te worden, zijn ze hier juist heel tolerant."

An en Alain/Flickr/CC 2.0/by

Dat komt waarschijnlijk ook doordat het een jong land is, zegt Lotte. "In de jaren 50 kwamen hier veel Europeanen en Nederlanders naartoe. De Canadese identiteit is al een mix-up, je geschiedenis ligt in de hele wereld."

Gewend aan de regen

Voor Jen uit Yorkshire, in het noorden van Engeland, is vooral de taal doorslaggevend: "Als Engelse ben ik niet zo goed in andere talen. Als de taal geen obstakel was, zou ik ook wel naar Nederland willen". En Australië dan? "Canada is kouder en heeft minder giftige toestanden dan Australië. Ik kan niet goed tegen hitte en ben gewend aan de regen, haha."

Jen uit Yorkshire Facebook

Jen verkiest Canada ook boven Amerika, want "Canada is minder religieus dan de VS. En ook al hebben ze daar wapens, is er niet zoveel wapengeweld als in Amerika". 

Volgens Jen gelden deze redenen voor meer Britten. "Canada heeft een vriendelijke en redelijk kalme reputatie. En de natuur is uiteraard schitterend."

Het idee voor Amerikanen om te emigreren, duikt meestal op rond verkiezingstijd. Op 2 maart, de dag na Super Tuesday (het hoogtepunt in de Amerikaanse voorverkiezingen), zochten meer mensen op 'move to Canada' dan ooit eerder in de geschiedenis van Google.

Vietnamoorlog

Warme gevoelens voor Canada begonnen vooral vorm te krijgen in de jaren 60 van de vorige eeuw. Amerikanen die niet wilden meevechten in de Vietnamoorlog, of deserteerden, verhuisden naar Canada. Hoeveel dat er zijn geweest, is niet duidelijk; het zou om 30.000 tot 40.000 mensen gaan. 

Maar vaak komt er van een daadwerkelijke emigratie niet veel terecht. Toen president Bush in 2004 werd herkozen, werd op Google veel gezocht naar informatie over Canada, maar er was maar een kleine toename van het aantal Amerikanen dat daadwerkelijk in Canada ging wonen.

Ook Jen ziet zichzelf niet snel echt naar Canada vertrekken. "Het zou lastig worden omdat ik niet een veelgevraagd beroep heb, en ik heb er geen familie wonen. Maar anders zou ik het serieus overwegen, al wil ik eerst zien hoe het hier gaat lopen." 

Maar dat betekent volgens haar niet dat iedereen een emigratie niet doorzet: "Ik denk dat sommige mensen best serieus zijn. Ik ken iemand die haar Nieuw-Zeelandse paspoort al heeft aangevraagd, iets waar ze recht op heeft, maar nog niet eerder had gedaan."

Lotte probeert in ieder geval zo lang mogelijk te blijven. "Ik kan het iedereen aanraden."