Union Jack Flag man londen
Aangepast

Britse webwinkels en je weekendje Londen zijn ineens goedkoper

Grote financiële onzekerheid, dalende beurskoersen, het pond dat in waarde keldert: dit is wat er gebeurt nu definitief is dat de Britten hebben gestemd voor het verlaten van de EU. Wat het precies op lange termijn gaat betekenen weet niemand, maar wat nu al wel vaststaat, is dat de euro nog nooit zo goedkoop tegenover het Britse pond heeft gestaan. En dat heeft zo ook zijn voordelen...

Londen reisbestemming nummer 1

Sinds vanmorgen is jouw euro rond de 5 procent meer waard als je iets koopt in het Verenigd Koninkrijk. Wat kunnen we daar op korte termijn mee? Economieredacteur Nik Wouters: "Alles in ponden is inderdaad iets goedkoper dan het gisteren was," zegt hij.

En daar willen mensen van profiteren: bij Cheaptickets.nl staat de reisbestemming Londen vandaag bij zowel de zoekopdrachten als de boekingen op nummer 1. "De afgelopen 23 dagen stond Londen op nummer 6." Niet dat de vluchten goedkoper zijn, maar de bestemming dus wel. Andere reisaanbieders hadden vandaag nog geen cijfers.

Het prijsverschil is ook in Britse webshops te merken. Maar de verzendkosten blijven natuurlijk hetzelfde; om echt voordeel te hebben, moet je dus flink bestellen om die kosten eruit te halen. "Daarom denk ik niet dat we massaal de Britse webwinkels zullen leeg kopen."

Het valt natuurlijk niet te voorspellen hoe de wisselkoers zich ontwikkelt. Maar als dit op lange termijn doorzet, gelooft Nik wel dat ze het op straat in Londen zullen merken. "Als het zo laag blijft, valt het te verwachten dat er ineens veel meer mensen een weekendje naar Londen zullen gaan. Dat zag je ook toen de euro laag stond ten opzichte van de dollar - er kwamen toen veel Amerikaanse toeristen deze kant op."

Waar ze het wel gaan merken

Vooral op de beurzen wordt er wel behoorlijk geprofiteerd van de enorme schommeling in de wisselkoers. "Valutahandelaren zien hier het meeste van terug. Als je je Britse ponden voor vanmorgen hebt ingeruild voor euro's, heb je het slim bekeken. Zo niet, dan gaat deze dag je waarschijnlijk veel geld kosten", zegt Nik.

In de afgelopen weken werden ook veel weddenschappen afgesloten over de vraag of het brexit of bremain zou worden. Dat wordt dus lappen, want veel wedkantoren zaten er tot vanmorgen nog flink naast.

Deel artikel: